Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Historien om Lindt GOLD BUNNY

Klädd i guld och med sitt röda band och bjällra kring halsen var GOLD BUNNY skapad av en far till sin dotter.


Upptäck historien bakom Lindt GOLD BUNNY

Allt började med en liten flicka och en kanin..

Det sägs att det var en ung dotter till en av av Lindts chokladmästare som lagom till påsk fick syn på en kanin medan familjen var på en traditionsenlig påskbrunch.

Hon frågade glatt om hon fick gå ut och leka med kaninen vilket hon fick, men just som hon var på väg ut genom dörren försvann kaninen hastigt bland buskarna. Efter detta var hon förkrossad i flera dagar och efter mycket eftertanke kom hennes pappa på hur han kunde muntra upp henne. Han fick den briljanta idén att skapa en kanin som alltid skulle finnas nära som en liten vän.

Det var så Lindt GOLD BUNNY blev till. Varje år som följde såg dottern fram emot att leta efter sin lilla GOLD BUNNY i trädgården. Med sitt överdrag i guld och bjällra hängandes i ett rött band runt halsen, är Lindts GOLD BUNNY ett vårtecken som sprider glädje vid varje påskfirande. 

A young girl with the Lindt GOLD BUNNY.
Melted chocolate GOLD BUNNY.

1952: Påsktraditioner från förr

Lindts första GOLD BUNNY skapades 1952. Tack vare Rodolphe Lindt och hans conching-maskin kunde choklad smältas tills dess att den blev slät nog att kunna använda för att forma ihåliga chokladfigurer i olika former, såsom den silkeslena och oemotståndliga chokladkaninen. Dessa chokladkaniner som var kärleksfullt insvepta i den ikoniska guldfolien med ett röda band med bjällra runt halsen, blev genast mycket populär i Tyskland och med tiden spreds det sig vidare över gränsen till Schweiz och Österrike för att sedan förtrolla hela världen med sin charm.

1990-talet: GOLD BUNNY skuttar över landsgränserna

1994, bara fyra årtionden senare, fanns Lindt GOLD BUNNY på butikshyllor i både Schweiz och Österrike. 1996 påbörjade GOLD BUNNY sin resa till havs för att ta sig till Storbritannien och USA och år 1997 kom GOLD BUNNY till Australien.

GOLD BUNNY in an Easter basket.
GOLD BUNNY on a bed of flowers.

2000-talet: Nytt århundrade och nya resor

Lindt GOLD BUNNY tog sig till Sydamerika till påsken 2002 och hoppade sedan vidare till Ryssland och Hong Kong 2004. Därefter skuttade den vidare till Mellanöstern år 2007. Idag produceras ca 150 miljoner Lindt GOLD BUNNIES varje år i över 50 länder världen över. Om man skulle rada upp alla GOLD BUNNIES som produceras varje år från nos till svans, skulle de sträcka sig från huvudkontoret i Kilchberg i Schweiz till San Diego i Kalifornien - det vill säga 9800 kilometer!

Ett kärleksfullt hantverk

Hos Lindt görs alla kreationer med kärlek, passion och omsorg. Det tar en timme för varje GOLD BUNNY att bli till, från början till slut. Efter att vår fina choklad strukits på formarna, lämnas påskhararna för att svalna i optimal temperatur för att få dess perfekta glans. Varje GOLD BUNNY sveps sedan omsorgsfullt in i guldfolie och blir varsamt handstruken av en chokladmästare med handskar. Sist men inte minst knyter de det röda bandet med bjällra runt varje Lindt GOLD BUNNY för hand.

Lindt Master chocolatier finishing a GOLD BUNNY.

Se hur det går till att skapa Lindt GOLD BUNNY

Ta en titt bakom kulisserna på tillverkningen av Lindt GOLD BUNNY och upptäck hemligheterna bakom denna oemotståndliga chokladskapelse. Se hur den noggrant skapas och kläs i sin ikoniska guldfolie. Oavsett om det är en 100g eller 1kg GOLD BUNNY så skapas alla med stolthet och passion.

Basket of chocolate eggs and GOLD BUNNIES.

För varje tillfälle

Våra guldkaniner finns i sex storlekar: 10g, 50g, 100g, 200g, 500g och 1 kg. De minsta passar till bordsdukningar, påskriset och i påskkorgar, medan de större GOLD BUNNIES blir en riktig succé som påskpresent till både stora och små. Lite roliga fakta: vår 1kg Lindt GOLD BUNNY slås in och poleras helt för hand för att sedan varsamt dekoreras med en vacker, röd rosett.

För alla typer av chokladälskare

Eftersom originalet GOLD BUNNY i mjölkchoklad blev en sådan succé så har Lindts chokladmästare tagit fram fler smaker att välja bland: mörk, vit och hasselnötschoklad. Varje smak har fått en egen färg på bandet: vitt för söt, vit choklad, brunt för en mer riklig mörk choklad och grönt för en krispig hasselnötschoklad.

Collection of dark, milk, hazelnut and white chocolate GOLD BUNNIES.
Two GOLD BUNNIES with leopard print.

Påsktraditioner idag

Idag är GOLD BUNNY välkänd runtom i hela världen. GOLD BUNNY har gått igenom olika epoker, men bevarat sitt tidlösa utseende, precis som originalet från 1952. Ibland är det dock trevligt med en förändring. 2015 släppte vi, utöver vår klassiska GOLD BUNNY, en special utgåva av GOLD BUNNY insvept i leopard- och zebramönstrad folie. Vi har också gjort en special utgåva med blommönster. Lindts chokladmästare letar ständigt efter nya sätt att överraska. Vad tror du de kommer skapa härnäst?