Lindt choklad är inte vilken choklad som helst. Läs vidare för att upptäcka hemligheterna bakom vår chokladperfektion...
Unik rostning och valsning
På Lindt & Sprüngli har vi vår egen unika process för att rosta och mala våra kakaobönor. Efter att ha noggrant valt ut och blandat de finaste kakaobönorna, rostas kakaonibsen för att frigöra sin vackra arom och smaker. Sedan maler vi dem under en process som även kallas för valsning för att frå fram en fin yta. Hela processen görs hos oss av oss för att säkerställa att vi alltid skapar chopkladperfektion.
5 viktiga steg för hur vi förbereder våra kakaobönor för rostning och valsning:
1. Skörda kakaobönorna
2. Fermentering och torkning
3. Rengöring
4. Sållning - Här separarer vi kakaonibs från kakaobönornas skal.
5. Ångning av kakaonibs
Efter dessa 5 steg är det dags att rosta och mala bönorna...
Sållning
Sålla
Substantiv Under sållningen så förbereds kakaobönor inför rostning. Denna process innebär att man använder luft för att separera kakaobönans skal från kakaonibsen.
Siffror kring rostning och valsning av kakaobönor
35
Antalet aromer som finns i en enda rostad kakaoböna
139
Antalet år som Lindt har rostat och valsat sin egen unika blandning av kakaobönor
1776
Året då franska uppfinnaren Monsieur Dubuisson skapar det första bordskvarnen för att mala kakaobönor
Så rostar vi våra bönor
Historien om rostning och malning av kakaobönor
När kakaobönorna föst kom till Europa flera århundraden sedan så rostades kakaobönor över eld och maldes ofta i omvandlade mjölkvarnar. Detta producerade en grov choklad med lite smak. Lyckligtvis har chokladprocessen kommit långt sedan dess. På Lindt & Sprüngli ser vi både rostning och valsning som två av våra specialiteter.
Vi vet att både rätt tidpunkt och temperatur är avgörande för en bra rostning. Vi förstår våra kakaobönor och har hittat formeln för att kunna få fram så mycket smak som möjligt från varje böna.
Vi maler sedan vår choklad för en unik och fin yta och det är detta som gör vår choklad så silkeslen och slät.