Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Det unika med Lindt - 3. Conching - en uppfinning från Lindt

Lindt choklad är inte vilken choklad som helst. Läs vidare för att upptäcka hemligheterna bakom vår chokladperfektion...En uppfinning från Lindt

Den allra första chokladen som kom till Europa var oigenkännlig från den choklad vi är vana vid idag. Då var den grov och torr och smälte verkligen inte i munnen!

1879 var ett riktigt innovativt år för choklad. Det var det året som Rodolphe Lindt uppfann conching. Genom denna nya process kunde man nu producera en fantastiskt smakrik choklad med en silkeslen, slät och krämig konsistens som sedan dess har blivit synonymt med Lindt.

Historien bakom uppfinningen av conching

Rodolphe Lindt drömde om att göra den absolut mest silkeslena chokladen. Han investerade i begagnad utrustning och började arbeta oavbrutet tills dess att han hittade den perfekta formeln för sina recept.

En fredagskväll när Lindt tog sig hem från fabriken glömde han att stänga av blandningsmaskinen. Oavsett om detta var en ren olycka eller en välplanerade strategi vet vi inte än idag.

Maskinen fortsatte att arbeta under hela helgen. När Lindt återvände på måndag morgon upptäckte han att hans dröm hade blivit verklighet - då han hittade den mest glänsande och silkeslena smälta chokladen i maskinen.

Under flera år (och framtill idag) så har processen fortsatt att förfinats. Nu används Lindts banbrytande uppfinning i hela chokladbranschen - något som alla chokladälskare runtom i världen säkerligen uppskattar.


Conching


Substantiv
Conching är ett avgörande steg i chokladprocessen där smaken och strukturen förfinas genom att blandningen rörs om under en längre tid och varm temperatur.
 

Så fungerar conching

Genom rostning och valsning produceras en ren kakaomassa. Vi kombinerar sedan detta med ingredienser av absolut högsta kvalietet - som socker och mjölk - innan vi återigen maler det för att förbereda blandningen inför conching-maskinen.

Våra toppmoderna conching-maskiner arbetar under en lång, noggrant planerad, process med intensiv mixing, omrörning och luftning av den uppvärmda flytande chokladen för att få bort oönskad surhet och bitterhet (denna process är inte helt annorlunda från avdunstning). Conching löser också upp eventuella oönskade klumpar för att skapa en slät chokladstruktur. När detta steg är klart är chokladen klar för att förvandlas till alla våra berömda Lindt-skapelser.

Viktiga datum i chokladens historia

3500 B.C.
Då kakaobönor först började användas i Santa Ana (La Florida) i Ecuador, av Mayo Chinchipe befolkningen.

 

1830

Den första fasta chokladen skapas av det brittiska chokladmärket J. S. Fry och Sons, innan dess hade choklad enbart konsumerats som dryck.

 

1879

Rodolphe Lindt uppfinner conching-maskinen och gör sin dröm om silkeslen choklad till verklighet.

Viktiga stunder i Lindts historia"Den intensiva blandningen under conching-processen är grundläggande för att få fram den silkeslena och släta konsistensen som Lindts choklad är känd för."

 
– Lindt Master Chocolatier
 

Unik rostning och valsning

De bästa ingredienserna