Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Historien om LINDOR

Från en chokladkaka till en julspecialitet till en favorit världen över: upptäck hur våra LINDOR praliner tog världen med storm.

1949: En lycklig början

Strax efter andra världskriget fick våra Lindt chokladmästare i uppdrag att uppfinna ett delikat nytt sätt att förtrolla våra kunder. Det skulle vara något nytt och skilja sig helt från hur choklad redan smakade då. Efter lång och kreativ fas, föddes äntligen LINDOR-receptet år 1949. Detta nya recept fick chokladen att smaka som flytande guld. Det kommer kanske inte som en överraskning då att namnet LINDOR faktiskt kombinerar det franska ordet för guld ('or') med Lindt.

Early LINDOR box with a trumpet.
Early LINDOR box.

1949: Bull's-Eye

Den första chokladkakan från LINDOR skapades hösten 1949.

1962: En signaturförpackning

1962 införde vi vårt unika spetsmönster på framsidan av LINDORs förpackningar. Mönstret var inspirerat av berömda St. Gallen. Spetsen ger en känsla av lyx, expertis och förfining samtidigt som vi förhåller oss till vårt schweiziska arv. Det har förblivit ett kännetecken än idag och visar visuellt vårt löfte att upprätthålla den högsta kvaliteten i allt vi skapar.

För speciella säsongsbetonade tillfällen lägger vi till en extra "touch" till denna ikoniska design - håll utkik efter stjärnorna som pryder våra julförpackningar eller de små hjärtan som du hittar under alla hjärtans dag.

St. Gallen lace patterned box.
LINDOR Christmas decorations.

2009: Din åsikt har betydelse

Som en säsongsbeton 1969 - nästan 20 år efter att receptet uppfanns - började vi sälja vår kända Lindor -choklad som runda tryfflar i röda omslag för att likna julbrunkar. Tack vare det nya receptet var vår choklad tillräckligt bra för att fylla formar och torka snabbt, vilket gjorde att vi kunde fylla de fina chokladskalarna med slät, smältande choklad.

Lindor Tryffles blev snabbt en favorit! Kunderna kändes som att julen hade kommit tidigt under veckorna fram till juldagen. Men när festligheterna var klar försvann tryfflarna utan spår. Förvånad började kunderna fråga: Var hade de gått? Lindor -tryfflarna saknades så hårt att vi kort efter att ha tagit dem från hyllorna, gjorde dem till en permanent del av vårt chokladområde. De blev snart en Lindt -häftklammer och ett globalt chokladfenomen.

Med sin rundade form, signaturröd inslagning, smidigt hårt yttre skal och krämig fyllning, är Lindor -tryffel en omedelbart igenkännbar behandling, älskad runt om i världen. Imitatorer har försökt (och misslyckats) att återskapa dessa ikoniska choklad, men vi skyddar vårt hemliga recept mycket noggrant. Idag producerar Lindt över en miljard Lindor -tryffel i nästan 100 olika länder.

1984: Introduktion av färska smaker

1984 diversifierade Lindt LINDORs pralinserie till att inkludera LINDOR Dark - en delikat mörk chokladpralin med en söt ocjh något bitter, krämig fyllning. Detta följdes snart av LINDOR White under 1985 och LINDOR Hazelnut 1994. Dessa tre smaker har sedan dess blivit LNIDOR-klassiker tillsammans, såklart, med vår mest populära skapelse: LINDOR Milk.

Lindts chokladmästare söker alltid efter nya sätt att överträffa chokladälskare. Inte nog med att de har koll på trender specifika för olika regioner och säsonger, de har har även den speciella smakförståelsen för att ta fram de olika chokladskapelserna. 

Alla våra skapelser är gjorda med kunden i åtanke. Det är därför vår LINDOR-praliner varierar från land till land och från säsong till säsong. I USA har vi exempelvis sett att våra jordnötssmörfyllda praliner har mötts med stor entusiasm, medan LINDOR pepparmint glädjer kunder världen över varje jul. Faktum är att varje säsong har sina egna läckerheter.

På våren står LINDOR Stracciatella -pralinen (även känd som "cookies and cream" i vissa länder) i centrum medan hösten är känd för våra praliner med en krispig hasselnötfyllning och på vintern släpper vi LINDOR-varianter med varm ton av fina kryddor, som kanel och koriander. Trots detta, förblir den klassiska LINDOR Milk än idag det mest populära valet över hela världen och står för mer än 50% av LINDORS totala årliga försäljning. Det är inte svårt att förstå varför LNIDOR Milk även är känd "chokladens drottning".

A collection of LINDOR flavours.
Lindt Master Chocolatier with customers.

2009: Din åsikt har betydelse

Vi får många brev från våra kunder varje dag - från tackbrev till inspirerande idéer för nya skapelser och vi läser var och en noggrant.

Lindts chokladmästare tar alltid dessa idéer i beaktande och försöker hela tiden hitta nya sätt att överraska våra kunder. Det varpå så vis som vi kom att tillverka vår LINDOR pralin i XXL-storlek i Italien.

För att förbättra samartbetet under produktionens gång ännu mer organiserade Lindt den första LINDOR-festivalen i Schweiz år 2009. Dessa festivaler tillåter våra Lindt chokladmästare att lära känna våra kunder ännu bättre såväl som deras smakpreferenser.

När det gäller smak, visste du att alla njuter av LINDOR pralinerna på sitt eget sätt? Det finns riktigt entusiastiska LINDOR-fans som glatt stoppar hela pralinen i munnen på en gång. Därefter finns det givetvis också LINDOR-älskare som tar sig tid att sakta och noggrant avnjuta varje pralin och låta dess arom gradvis utvecklas medan chokladen smälter på tungan. Sedan finns det även de som biter av halva pralinen och slickar ut den släta smältfyllningen.

Vilken typ är du? Berätta! Vi vill höra vad våra kunder tycker för utan er skulle vi inte vara där vi är idag.

Så från oss alla på Lindt vill vi säga tack för att du gjorde vår resa möjlig.