Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Vanliga frågor till Lindt

Vanliga frågor till LindtVanliga frågor till Lindt

ALLERGIER, NÄRINGS- OCH DIETRESTRIKTIONER

Finns det gluten eller kornmalt i Lindt-choklad?

Gluten finns i flera premiumchokladprodukter som Lindt & Sprüngli producerar; antingen som spannmålsingrediens eller som kornkomponent. När kornmaltextrakt är den enda glutenhaltiga spannmålsingrediensen i ingredienslistan, är kvantitet som används i receptet så låg att glutenhalten är under 20 mg/kg (vilket är ""glutenfritt"" enligt EU:s regler och Codex Alimentarius).

För konsumenter som är känsliga för gluten har vi vissa premiumprodukter med hög kakaohalt som är tillverkade utan spannmål eller kornmalt. Det är fyra produkter från vårt EXCELLENCE-sortiment - 70 %, 85 %, 90 % och 99 %. Vidare har vi även Lindt Excellence (EXCELLENCE) a Touch of Vanilla vit chokladkaka, Lindor (LINDOR) jordgubbar och gräddtryffel, Lindor vit chokladtryffel och Lindor (LINDOR) vita chokladkakor som inte innehåller någon glutenhaltig ingrediens i receptet eller spår från korskontakt och är därför lämplig för konsumenter som är känsliga för gluten. Se alltid ingredienslistan på produktens förpackning för definitiva råd.

Vi är lyhörda för det faktum att det finns konsumenter som inte kan njuta av all vår choklad just nu, och vi hoppas att vi i framtiden ska kunna utöka vårt produktsortiment för att tillgodose våra konsumenter med varierande kostbehov.

Är Lindt produkter nötallergen säkra?

Tyvärr är ingen Lindt-produkt 100% garanterat nötallergensäkra. Alla våra Lindt produktionsanläggningar globalt är jordnötsfria sedan 2016. Varningen "kan innehålla nötter" informerar dig om att produkten kan innehålla små spår av nötter eftersom de produceras på samma produktionslinjer. Spår av mandel, hasselnöt, pistage, macadamia, cashew eller pekannöt kan förekomma i mycket sällsynta fall eftersom choklad som innehåller nötter tillverkas på samma linjer eller i samma produktionsområde. Men "nötterna" inkluderar inte jordnötter. Alla Lindts tillverkningsanläggningar bearbetar nötprodukter, så det finns en potential för korskontaminering. Även om Lindt har den mest grundliga rengöringsprocessen, kan små spår korsa kontakt med andra produkter inom fabriken. Enligt allergenexperter kan ett enkelt spår av nötprotein orsaka en allergisk reaktion och vi råder dig att rådfråga din läkare för en konsumtionsrekommendation. Lindt är medveten om den växande förekomsten av begränsade dieter på grund av nötallergier, och vi är mottagliga för det faktum att dessa konsumenter kanske inte kan njuta av vår choklad just nu.

Sojalecitin i Lindt-produkter

Sojalecitin finns i våra vanliga mörka chokladprodukter, samt mjölk- och vitchoklad. EXCELLENCE 70%, 85%, 90% och 99% barer (kakor) är våra enda produkter som inte innehåller sojalecitin. Vi har ett omfattande allergenkontrollprogram på plats och vi följer strikta tillverkningsrutiner för att minska risken för korskontaminering. Vi märker dock alla våra produkter med "kan innehålla soja" som en försiktighetsåtgärd för de mest känsliga konsumenterna.

Vilka Lindt-produkter är lämpliga för personer med laktosintolerans?

Lindt använder skummjölkspulver, helmjölkspulver och andra mejeriingredienser i många av våra chokladprodukter. Medan våra vit- och mjölkchokladprodukter innehåller mest, innehåller Excellence (EXCELLENCE) 70 %, 85 %, 90 %, 99 % och 100 % inte mjölkprodukter. Men alla Lindts tillverkningsanläggningar bearbetar mjölk, mörka och vita chokladprodukter. Vi har ett omfattande allergenkontrollprogram på plats och vi följer strikta tillverkningsrutiner för att minska risken för korskontaminering, vi märker dock alla våra chokladprodukter som inte innehåller mjölk som en ingrediens med "kan innehålla mjölk " som en försiktighetsåtgärd för de som är mest känsliga för mjölk och mjölkingredienser. Av de skälen har Lindt inte produkter som är lämpliga för personer med svår laktosintolerans.

Inkluderar alla Excellence-kakor en varning för sesamallergen?

Vi har en anläggning som tillverkar produkter som innehåller sesam. Därför vidtar vi försiktighetsåtgärder för att skydda våra konsumenters hälsa genom att inkludera sesamallergenvarningen på förpackningen till choklad som producerats på denna anläggning. Vi säljer även EXCELLENCE-kakor som är tillverkade i en annan anläggning där sesam inte förekommer, de EXCELLENCE-kakor som tillverkas där saknar en sesamvarning. Vänligen kontrollera ingredienslistan varje gång för att verifiera om en produkt innehåller sesam som ingrediens eller för att säkerställa spår av korskontaminering.

Ägg eller fjäderfäingredienser i Lindt-produkter

Fjäderfä används inte i någon av Lindts produkter. Ägg kan vara en ingrediens i vissa av våra fyllda choklad och praliner, där ägg och ägg biprodukter förekommer i receptet finns ägg listat i fet stil i ingrediensförteckningen. Se alltid på förpackningen för en definitiv ingrediensförteckning.

Säljer ni sockerfria/ -reducerade chokladprodukter?

För närvarande erbjuder vi inga sockerfria produkter. För en reducerad sockerhalt kan du prova EXCELLENCE 85% Mörk chokladkaka som har 5g socker per portion, eller EXCELLENCE 90% Mörk chokladkaka som har 1,3 g socker per portion. Vi har också en EXCELLENCE 99% Mörk chokladkaka.

Är Lindts chokladprodukter lämpliga för veganer?

Vissa av våra produkter är gjorda utan några animaliska ingredienser, i vårt Lindt EXCELLENCE-sortiment finner du mörka chokladkakor med 70%, 85%, 90% och 99% (70 %, 85 %, 90 %, och 99 %) kakaohalt samt alla våra HELLO Vegan produkter. Alla dessa är lämpade för veganer. Se alltid på förpackningen för en definitiv ingrediensförteckning.

Är Lindts chokladprodukter lämpliga för vegitarianer?

Vi är glada att kunna meddela att vår choklad (inklusive våra Lindor- och Excellence-sortiment) är lämpliga för vegetarianer. De enda ingredienserna av animaliskt ursprung vi använder för att tillverka en del av vår choklad är mjölk, mjölkprodukter, mjölkfett och grädde och ibland ägg. Några av våra andra produkter innehåller schellack. Se alltid på förpackningen för en definitiv ingrediensförteckning. Om du vill veta om några andra produkter är du välkommen att kontakta oss här.

ANDRA INGREDIENSER I LINDT PRODUKTER

Finns det flavanoler i Lindt-choklad?

Det finns flavanoler i Lindt-choklad. Vi publicerar dock inte proprietärinformation om flavanolnivåerna i vår choklad.

Hur mycket koffein är det i Lindt choklad?

Koffein är en naturlig förening som kommer från växt källor som kolanöt och finns naturligt i ämnen som kaffe och te. Men mycket lite koffein finns i choklad i jämförelse med mängden som finns i de andra vanliga källorna. I allmänhet innehåller 30g mörk choklad cirka 20mg koffein, 30g mjölkchoklad innehåller cirka 6mg koffein och 30g vit choklad innehåller mindre än 2mg koffein. Som jämförelse innehåller den genomsnittliga koppen kaffe cirka 80 - 155mg. Koffeinhalten kommer alltid att variera beroende på produkt och även i vissa fall beroende på den specifika kakaobönan och ursprunget.

Innehåller Lindts produkter alkohol?

Endast ett fåtal Lindt chokladprodukter innehåller alkohol eller alkoholhaltiga likörer som ingrediens. Om alkohol används som en tillsatt ingrediens kommer den att listas i produktens ingredienslista som finns i näringsdelen av förpackningen eller omslaget.

Finns det transfetter eller hydrerade oljor i Lindt-choklad?

För tillverkningen av vår solida choklad är det enda vegetabiliska fettet som Lindt & Sprüngli använder rent kakaosmör. Mjölkfett används i mjölkchokladrecept och i utvalda fyllningsmassor. Fyllningar kan innehålla andra vegetabiliska fetter. I de fyllningar där andra vegetabiliska fetter används vill vi påpeka att det inte förekommer några transfetter eller hydrerade fetter i produkterna.

Använder Lindt & Sprüngli palmolja och kommer den från hållbara källor?

Palmolja, palmkärnolja och fraktioner av dessa används i begränsade mängder i vissa fyllningar i vår choklad. Lindt & Sprüngli köper mindre än 0,01 % av den globala palmoljeskörden. Även om dessa produkter är viktiga för sina smältegenskaper och för att ge en neutral smak, kan deras produktion under okontrollerade förhållanden vara förknippad med miljömässiga och sociala hållbarhetsfrågor, inklusive avskogning och omvandling av torvmarker, förlust av biologisk mångfald, utnyttjande av arbetstagare och negativa effekter på lokalsamhällen och ursprungsbefolkningar. Palmolja kan dock produceras på ett ansvarsfullt sätt om den planteras i lämpliga områden och med lämplig hänsyn till miljö och samhällen. Palmolja är en högavkastande vegetabilisk olja. I jämförelse med sojabönor, rapsfrön och solrosor behöver palmolja betydligt mindre mark för att producera samma volym. Vi är medvetna om att förbud mot och ersättning av palmolja med andra grödor skulle kräva att mer mark avsätts för produktion av vegetabilisk olja globalt, sannolikt på bekostnad av naturlig skogsmark. Vi anser att det bästa sättet att skydda och återställa regnskogen och hotade livsmiljöer är att vidta åtgärder för en mer hållbar palmoljeindustri. Av dessa skäl köper vi endast palmolja som är certifierad enligt RSPO:s (Round Table of Sustainable Palm Oil) hållbara standard (i Europa: RSPO:s spårbarhetsnivå Segregated; i USA: blandning av "Segregated" och "Mass Balance"), och deklarerar alltid palmoljeanvändningen på våra produktförpackningar. Läs mer här.

ÖVRIGA PRODUKTFRÅGOR

Var kommer våra kakaobönor ifrån?

Kakaobönor är hjärtat i vår choklad. Att veta vilket av kakaobönornas många olika ursprung som bäst bidrar till en produkts distinkta smak är en färdighet som vi har fulländat med tiden. En grundläggande skillnad görs mellan konsumentkakao och kakao med fin smak. Konsumentkakao är kakao med en robust smak. Den står för den största andelen (90-95 %) av den totala globala kakaoproduktionen och odlas huvudsakligen i Västafrika. Lindt & Sprüngli använder Forastero-bönor (konsumentkakao) från Ghana. De återstående 5-10 % av världens kakaoskördar är kakao med fin smak. Fine flavor kakao är en högkvalitativ kakao med nyanserad, fin arom. Den odlas främst i Latinamerika och Karibien. Lindt & Sprüngli använder kakaobönor med fin smak (Criollo och Trinitario) från Ecuador, Madagaskar, Dominikanska republiken, Papua Nya Guinea och Peru. Vårt eget hållbarhetsprogram, Lindt & Sprüngli Farming Program, finns på plats i alla länder vi köper kakaobönor från. Efter att ha uppnått vårt mål att köpa 100 % av våra kakaobönor genom jordbruksprogrammet 2020, utökade vi jordbruksprogrammet till att omfatta kakaosmör från Elfenbenskusten 2021. Detta är viktiga steg mot vårt mål att köpa alla våra kakaoprodukter (bönor, smör, pulver och chokladmassa) genom hållbarhetsprogram senast 2025. Läs mer. Läs mer

Vad gör Lindt & Sprüngli när det gäller hållbart inköp av kakaobönor?

År 2008 lanserade vi Lindt & Sprüngli Farming Program i Ghana och under de följande åren i alla våra andra ursprungsländer för kakaobönor (Ecuador, Dominikanska republiken, Madagaskar, Papua Nya Guinea och Peru) för att stödja kakaoodlare, deras familjer och samhällen. De tre huvudmålen är att öka odlarhushållens motståndskraft, minska risken för barnarbete och bevara den biologiska mångfalden och de naturliga ekosystemen. Läs mer här. Ta reda på mer här.

Vad betyder 70% kakao (eller någon annan procent kakao)?

Procentandelen (%) kvantifierar mängden fast kakao som finns i chokladen. Detta inkluderar kakaomassa, kakaosmör och kakaopulver. Till exempel:

- EXCELLENCE 70% kakaobar innehåller 70% kakao
- EXCELLENCE 85% kakaobar innehåller 85% kakao

Vad är kakaohalten i Lindt choklad?

Vi erbjuder ett brett utbud av olika kakaoprocenthalter. Vår smaksatta choklad har en kakaohalt på runt 50%, detta för att smaken av tillsatsen ska komma igenom. Men vi gör choklad med 70% och ända upp till 99% kakao men även med 100% kakao (100% kakao kallas dock inte för choklad längre - utan kakao). Kakaoprocenten hänvisar till mängden ingredienser som kommer från kakaobönorna som används för att skapa chokladen. Det är en bra guide för att förstå lite mer vad en finsmakare kan förvänta sig av chokladen. Ju högre kakaoprocent desto mer intensiv kakaoupplevelse, dessutom får du även ta del av alla fördelarna med en mindre söt choklad. Lindt använder till stor del Fine flavor bönor - en specifik typ av kakaobönor med intensiv och aromatiska toner. Det är mixen av att blanda de olika ingredienserna i kakaobönorna som skapar en förträfflig smakbouquet som är unik för varje recept och som kommer att väcka dina sinnen. Varje Excellence kaka avslöjar unika smaker, från den balanserade fylligheten av 70% kakao till den ultimata intensiteten av 100% kakao. Minsta kakaohalt regleras av livsmedelslagstiftningen och mörk choklad kräver en minsta kakaohalt på 35% för att kunna klassas som mörk choklad, där mjölk kräver minst 25% och vit choklad 20% kakao. Det finns något för varje chokladälskare i Lindts sortimentet.

Förutom kakaobönor används även kakaosmör och kakaopulver vid tillverkning av choklad. Hur hållbara är dessa råvaror?

Lindt & Sprüngli har satt som mål att 2025 köpa 100 % av sin kakao (bönor, smör, pulver och chokladmassa) genom hållbarhetsprogram.2020 uppnådde vi målet att köpa 100 % av våra kakaobönor genom vårt eget Lindt & Sprüngli Farming Program, och 2021 utökades programmet till att även omfatta kakaosmör. År 2022 var det redan möjligt att köpa in en liten mängd kakaopulver genom vårt program. Vi tar alltså ett steg i taget för att uppnå vårt mål 2025.

Hur hållbar är förpackningen av vår choklad?

Lindt & Sprüngli arbetar med många förpackningsinitiativ mot fem mål som tar hänsyn till påverkan under en förpacknings hela livscykel, från inköp av råmaterial till design för återvinning eller återanvändning. Vi strävar till exempel efter att 100 % av våra massa- och pappersbaserade förpackningar ska komma från certifierade hållbara leveranskedjor senast 2025 och att 100 % av våra förpackningar ska vara återvinningsbara eller återanvändbara. Förutom innovativa förpackningslösningar som implementeras löpande, utmanar vi också proaktivt vår produktportfölj för att minska förpackningsmaterialets vikt, minska förpackningsavfallet i produktionen och minimera förstörelsen av förpackningar. Choklad är en känslig produkt som måste skyddas optimalt från miljöpåverkan. Därför måste hållbarhetskriterier, livsmedelssäkerhet och kvalitetsspecifikationer alltid beaktas när nya förpackningslösningar utvecklas.

Hur bekämpar Lindt & Sprüngli den avskogning av regnskog som orsakas av kakaoodling?

Kakaoodling innebär en hög risk för förlust av biologisk mångfald genom avskogning eller skadliga jordbruksmetoder. Vi är medvetna om vårt ansvar att bidra till att förhindra kakaodriven avskogning. Därför började vi 2019 implementera Lindt & Sprüngli Cocoa No-Deforestation & Agroforestry Action Plan. De primära målen i vår handlingsplan för kakao omfattar följande: - Inga kakaoinköp från skyddade områden enligt lokala lagar - Ingen utvidgning av mark för kakaoodling till områden som definieras av HCS-metoden (High Carbon Stock) eller motsvarande - Agroforestry-system för kakaoproduktion - Stöd till skydd och återställande av skog i lokalsamhällen Handlingsplanen gäller för alla leverantörer som levererar kakao från hållbarhetsprogram, och den är fortfarande en integrerad del av vårt Lindt & Sprüngli Farming Program. Mer information finns i vår senaste lägesrapport om avskogning och agroforestry Läs mer här

Vilka är Lindt & Sprünglis mål för att hantera klimatförändringarna?

Lindt & Sprünglis hantering och rapportering av utsläpp av växthusgaser har historiskt sett fokuserat på utsläpp från produktionen av choklad i våra fabriker (Scope 1 och 2). Detta var ett logiskt första steg med tanke på vår direkta påverkan. Vi håller nu på att i grunden utveckla vår strategi för att anpassa den till bästa tillgängliga vetenskap för att hantera klimatförändringar och ta hänsyn till hela vårt koldioxidavtryck, inklusive utsläpp från hela vår värdekedja (Scope 3). Som ett resultat av detta åtog sig Lindt & Sprüngli 2021 att definiera vetenskapsbaserade mål (SBT), inklusive ett kortsiktigt minskningsmål och ett mål att nå netto-nollutsläpp på lång sikt. I år har vi lämnat in våra mål till Science Based Targets initiative (SBTi) och vi kommer att tillkännage dem under andra halvåret 2023.
Under tiden har vi åtagit oss att uppnå en minskning av växthusgasutsläppen i vår produktionsprocess med 2% per år från 2020 års nivåer, per producerat ton. År 2022 uppnådde vi en total minskning på 21% jämfört med 2020 års nivåer.

Är Lindt & Sprüngli engagerade i hållbara affärsmetoder?

Ja, du hittar all information om vårt hållbarhetsåtagande på vår webbplats. Lindt & Sprüngli publicerar årligen en hållbarhetsrapport om sina framsteg mot sina åtaganden. För ytterligare information, vänligen besök vår företagswebbplats Här

HUR FÖRVARAR JAG BÄST LINDT CHOKLAD

Vad kan hända om chokladen inte förvaras på rätt sätt?

Lindt choklad är mycket känslig för stora temperaturändringar, oavsett om det är för varmt eller för kallt. Choklad kan påverkas negativt om de utsätts för ogynnsamma förhållanden efter tillverkningen vilket resulterar i blomning. Bloom (Blomning) är en gråaktig beläggning på chokladytan och är mer synlig på mörk choklad. Det finns två sorters blomningar. Båda typer av blomningar sker under felaktig förvaring av choklad. Fettblomning uppkommer när chokladen förvaras för varmt. Fettet i chokladen migrerar till ytan. Vid sockerblomning är orsaken fukt som löser upp sockret i chokladen. Choklad bör helst förvaras vid cirka 14° till 20°C och den relativa luftfuktigheten bör inte överstiga 65%. Vi är noga med hanteringen av våra produkter inom vårt eget distributionssystem, men när produkten väl lämnar vår vård har vi liten kontroll över sådant som lagringsförhållandena, till exempel i vilken temperatur och luftfuktighet som chokladen förvaras i.

Vilka är de gråa ränderna som kan uppstå på choklad? / Vad är fettblomning? / Vad är värmepåverkad choklad?

Fettblomning känns igen som en gråvit glans på ytan och utlöses huvudsakligen när chokladen exponeras i för hög temperatur under långa perioder. Den optimala temperaturen vid förvaring av choklad är mellan 14-20°C. Kakaosmöret i chokladen är mycket känslig och har låg smältpunkt vilket gör att den smälter och stiger till ytan vid för höga temperaturer för att sedan stelna på ytan där den bildar grå strimmor, som vi kallar fettblomning. Även om det rent visuellt ser tråkigt ut är produkten fortfarande ätbar, dock äventyras både smak och konsistens vid detta fenomen. Det går alldeles utmärkt att använda chokladen till bakning och matlagning. Se "Hur förvarar jag choklad bäst" för att säkerställa att chokladen förblir i bästa skick.

Vad är sockerblomning på choklad?

Sockerblomning liknar fettblomning. Chokladen kan utveckla sockerblomning när den utsätts för luftfuktighet som överstiger 68%. Även om sockerblomning oftast är resultatet av alltför fuktig förvaring, kan det även hända när den har förvarats i en relativt sval temperatur, som till exempel i kylen, och sedan flyttas för snabbt till mycket varmare miljöer, som rumstemperatur. Detta skapar kondens, fukten samlas på chokladens yta och löser upp en del av sockret. Vattenångan avdunstar, sockerkristallerna stannar kvar på ytan, vilket ger premiumchokladen en matt, gråvit färg och en grynig smak. Även om det rent visuellt ser tråkigt ut är produkten fortfarande ätbar. Se "Hur förvarar jag choklad bäst" för att säkerställa att chokladen förblir i bästa skick.

Hur ska jag bäst förvara min choklad?

Förvara din choklad tätt inslagen och borta från starka lukter på en sval, mörk och torr plats vid temperaturer mellan 14° och 20° Celsius och 40 – 65 % RH. Om de förvaras under rätt förhållanden kommer våra produkter att behålla sin fräschhet i många månader.

Kan jag förvara Lindt Choklad i kylen?

"Den optimala temperaturen för choklad att förvaras i är mellan 14-20°C. Kylskåp är miljöer med mycket hög luftfuktighet, vilket inte är lämpligt för choklad på grund av den höga fuktigheten, vilket kan resultera i sockerblomning. Om du trots allt vill förvara din choklad i kylen, lägg chokladen i en lufttät behållare eller linda in den dubbelt i plastfilm och placera den i kylens nedre del. Ta ut chokladen till rumstemperatur långsamt innan den packas upp, flera timmar innan den konsumeras."

Hur lång är hållbarheten för Lindt Chokladprodukter?

Se "Bäst före"-datumet tryckt på förpackningen. "Bäst före"-datumet på våra chokladprodukter är ett kvalitetsverktyg. Det säkerställer att kvaliteten på en produkt som konsumeras vid slutet av hållbarheten fortfarande lever upp till Lindts kvalitetsförväntningar när den förvaras under rätt förhållanden. Bäst före datumet är designad som en konsumentvänlig metod för att hjälpa kunden att förstå varans fräschör. Lindt-produkter har vanligtvis en hållbarhet på 9-12 månader, vissa produkter med hög kakaohalt kan ha en hållbarhet på upp till 15 eller 18 månader, men vi kan inte garantera att alla produkter som vi skickar ut har ett Bäst före datum som överstiger 3 månader från utskicksdatumet.

INFORMATION OCH ANDRA FRÅGOR

Frågor angående smakprover

Tyvärr, på grund av det överväldigande antalet förfrågningar om smakprover, kan Lindt & Sprüngli Nordic inte bistå med gratis sampels. Besök gärna en lokal Lindt Chokladbutik för att prova en LINDOR kula och för information om kampanjer eller specialerbjudanden. Du kan också registrera dig till vårt nyhetsbrev, vänligen besök nyhetsbrevs sektionen längst ner till höger på Lindt Sveriges hemsida

Anställningsmöjligheter

Vi har en mängd olika jobbmöjligheter som ger kreativa personer möjlighet att arbeta i en professionell miljö och förverkliga sin karriärtillväxtpotential. Besök sidan "Arbeta för Lindt" för information om lediga tjänster och för att läsa mer om anställningsprocessen för att börja din karriär på Lindt och Sprüngli. För mer information besök vår företagskarriärsida.

Fabriks rundturer

Tyvärr, på grund av företagets policyer och av hänsyn till produktionen, erbjuder vi inga fabriksrundturer för allmänheten.

Forskningsinformaion vid utbildning

All tillgänglig information relaterad till Lindt & Sprüngli finns under Om Lindt på vår hemsida. Tyvärr, kan vi inte erbjuda varuprover eller reklammaterial.

Våra butiker

För mer information, kontaktuppgifter och butiksöppningstider rörande våra Lindt butiker, vänligen besök sidan "Våra butiker".

Hur skickar jag in ett klagomål?

Vi är ledsna att höra att du är besviken på en av våra produkter. För att vår kundtjänst ska kunna ta hand om dig på bästa sätt ber vi att du kontaktar oss via kontaktformuläret så kommer vi att undersöka ärendet och svara så snabbt som möjligt.