Vanliga frågor till Lindt

Vanliga frågor till LindtVanliga frågor till Lindt

ALLERGIER, NÄRINGS- OCH DIETRESTRIKTIONER

Finns det gluten eller kornmalt i Lindt-choklad?

Gluten finns i flera premiumchokladprodukter som Lindt & Sprüngli producerar; antingen som spannmålsingrediens eller som kornkomponent. När kornmaltextrakt är den enda glutenhaltiga spannmålsingrediensen i ingredienslistan, är kvantitet som används i receptet så låg att glutenhalten är under 20 mg/kg (vilket är ""glutenfritt"" enligt EU:s regler och Codex Alimentarius).

För konsumenter som är känsliga för gluten har vi vissa premiumprodukter med hög kakaohalt som är tillverkade utan spannmål eller kornmalt. Det är fyra produkter från vårt EXCELLENCE-sortiment - 70 %, 85 %, 90 % och 99 %. Vidare har vi även Lindt Excellence (EXCELLENCE) a Touch of Vanilla vit chokladkaka, Lindor (LINDOR) jordgubbar och gräddtryffel, Lindor vit chokladtryffel och Lindor (LINDOR) vita chokladkakor som inte innehåller någon glutenhaltig ingrediens i receptet eller spår från korskontakt och är därför lämplig för konsumenter som är känsliga för gluten. Se alltid ingredienslistan på produktens förpackning för definitiva råd.

Vi är lyhörda för det faktum att det finns konsumenter som inte kan njuta av all vår choklad just nu, och vi hoppas att vi i framtiden ska kunna utöka vårt produktsortiment för att tillgodose våra konsumenter med varierande kostbehov.

Är Lindt produkter nötallergen säkra?

Tyvärr är ingen Lindt-produkt 100% garanterat nötallergensäkra. Alla våra Lindt produktionsanläggningar globalt är jordnötsfria sedan 2016. Varningen "kan innehålla nötter" informerar dig om att produkten kan innehålla små spår av nötter eftersom de produceras på samma produktionslinjer. Spår av mandel, hasselnöt, pistage, macadamia, cashew eller pekannöt kan förekomma i mycket sällsynta fall eftersom choklad som innehåller nötter tillverkas på samma linjer eller i samma produktionsområde. Men "nötterna" inkluderar inte jordnötter. Alla Lindts tillverkningsanläggningar bearbetar nötprodukter, så det finns en potential för korskontaminering. Även om Lindt har den mest grundliga rengöringsprocessen, kan små spår korsa kontakt med andra produkter inom fabriken. Enligt allergenexperter kan ett enkelt spår av nötprotein orsaka en allergisk reaktion och vi råder dig att rådfråga din läkare för en konsumtionsrekommendation. Lindt är medveten om den växande förekomsten av begränsade dieter på grund av nötallergier, och vi är mottagliga för det faktum att dessa konsumenter kanske inte kan njuta av vår choklad just nu.

Sojalecitin i Lindt-produkter

Sojalecitin finns i våra vanliga mörka chokladprodukter, samt mjölk- och vitchoklad. EXCELLENCE 70%, 85%, 90% och 99% barer (kakor) är våra enda produkter som inte innehåller sojalecitin. Vi har ett omfattande allergenkontrollprogram på plats och vi följer strikta tillverkningsrutiner för att minska risken för korskontaminering. Vi märker dock alla våra produkter med "kan innehålla soja" som en försiktighetsåtgärd för de mest känsliga konsumenterna.

Vilka Lindt-produkter är lämpliga för personer med laktosintolerans?

Lindt använder skummjölkspulver, helmjölkspulver och andra mejeriingredienser i många av våra chokladprodukter. Medan våra vit- och mjölkchokladprodukter innehåller mest, innehåller Excellence (EXCELLENCE) 70 %, 85 %, 90 %, 99 % och 100 % inte mjölkprodukter. Men alla Lindts tillverkningsanläggningar bearbetar mjölk, mörka och vita chokladprodukter. Vi har ett omfattande allergenkontrollprogram på plats och vi följer strikta tillverkningsrutiner för att minska risken för korskontaminering, vi märker dock alla våra chokladprodukter som inte innehåller mjölk som en ingrediens med "kan innehålla mjölk " som en försiktighetsåtgärd för de som är mest känsliga för mjölk och mjölkingredienser. Av de skälen har Lindt inte produkter som är lämpliga för personer med svår laktosintolerans.

Inkluderar alla Excellence-kakor en varning för sesamallergen?

Vi har en anläggning som tillverkar produkter som innehåller sesam. Därför vidtar vi försiktighetsåtgärder för att skydda våra konsumenters hälsa genom att inkludera sesamallergenvarningen på förpackningen till choklad som producerats på denna anläggning. Vi säljer även EXCELLENCE-kakor som är tillverkade i en annan anläggning där sesam inte förekommer, de EXCELLENCE-kakor som tillverkas där saknar en sesamvarning. Vänligen kontrollera ingredienslistan varje gång för att verifiera om en produkt innehåller sesam som ingrediens eller för att säkerställa spår av korskontaminering.

Ägg eller fjäderfäingredienser i Lindt-produkter

Fjäderfä används inte i någon av Lindts produkter. Ägg kan vara en ingrediens i vissa av våra fyllda choklad och praliner, där ägg och ägg biprodukter förekommer i receptet finns ägg listat i fet stil i ingrediensförteckningen. Se alltid på förpackningen för en definitiv ingrediensförteckning.

Säljer ni sockerfria/ -reducerade chokladprodukter?

För närvarande erbjuder vi inga sockerfria produkter. För en reducerad sockerhalt kan du prova EXCELLENCE 85% Mörk chokladkaka som har 5g socker per portion, eller EXCELLENCE 90% Mörk chokladkaka som har 1,3 g socker per portion. Vi har också en EXCELLENCE 99% Mörk chokladkaka.

Är Lindts chokladprodukter lämpliga för veganer?

Vissa av våra produkter är gjorda utan några animaliska ingredienser, i vårt Lindt EXCELLENCE-sortiment finner du mörka chokladkakor med 70%, 85%, 90% och 99% (70 %, 85 %, 90 %, och 99 %) kakaohalt samt alla våra HELLO Vegan produkter. Alla dessa är lämpade för veganer. Se alltid på förpackningen för en definitiv ingrediensförteckning.

Är Lindts chokladprodukter lämpliga för vegitarianer?

Vi är glada att kunna meddela att vår choklad (inklusive våra Lindor- och Excellence-sortiment) är lämpliga för vegetarianer. De enda ingredienserna av animaliskt ursprung vi använder för att tillverka en del av vår choklad är mjölk, mjölkprodukter, mjölkfett och grädde och ibland ägg. Några av våra andra produkter innehåller schellack. Se alltid på förpackningen för en definitiv ingrediensförteckning. Om du vill veta om några andra produkter är du välkommen att kontakta oss här.

ANDRA INGREDIENSER I LINDT PRODUKTER

Finns det flavanoler i Lindt-choklad?

Det finns flavanoler i Lindt-choklad. Vi publicerar dock inte proprietärinformation om flavanolnivåerna i vår choklad.

Hur mycket koffein är det i Lindt choklad?

Koffein är en naturlig förening som kommer från växt källor som kolanöt och finns naturligt i ämnen som kaffe och te. Men mycket lite koffein finns i choklad i jämförelse med mängden som finns i de andra vanliga källorna. I allmänhet innehåller 30g mörk choklad cirka 20mg koffein, 30g mjölkchoklad innehåller cirka 6mg koffein och 30g vit choklad innehåller mindre än 2mg koffein. Som jämförelse innehåller den genomsnittliga koppen kaffe cirka 80 - 155mg. Koffeinhalten kommer alltid att variera beroende på produkt och även i vissa fall beroende på den specifika kakaobönan och ursprunget.

Innehåller Lindts produkter alkohol?

Endast ett fåtal Lindt chokladprodukter innehåller alkohol eller alkoholhaltiga likörer som ingrediens. Om alkohol används som en tillsatt ingrediens kommer den att listas i produktens ingredienslista som finns i näringsdelen av förpackningen eller omslaget.

Finns det transfetter eller hydrerade oljor i Lindt-choklad?

För tillverkningen av vår solida choklad är det enda vegetabiliska fettet som Lindt & Sprüngli använder rent kakaosmör. Mjölkfett används i mjölkchokladrecept och i utvalda fyllningsmassor. Fyllningar kan innehålla andra vegetabiliska fetter. I de fyllningar där andra vegetabiliska fetter används vill vi påpeka att det inte förekommer några transfetter eller hydrerade fetter i produkterna.

Använder Lindt palmolja och om så är den anskaffat på ett hållbart sätt?

Vi förstår vilken inverkan den okontrollerade odlingen av palmolja kan ha på regnskogar och biologisk mångfald. Det är därför vi ständigt övervakar dess användning i våra produkter och har åtagit oss att endast köpa hållbar RSPO-certifierad palmolja. Läs mer här.

ÖVRIGA PRODUKTFRÅGOR

Var kommer våra kakaobönor ifrån?

"Kakaobönor är vår choklads hjärta. Att veta vilken av kakaobönornas många olika ursprung som är bäst och som bidrar till en produkts karakteristiska smak är en färdighet som vi har fulländat med tiden. En grundläggande skillnad görs mellan konsument- och ”fine flavor” kakao. Konsumentkakao är kakao med en mer robust smak. Den står för den största andelen (90–95%) av den totala globala kakaoproduktionen och odlas huvudsakligen i Västafrika. Lindt & Sprüngli använder Forastero-bönor (konsumentkakao), som uteslutande kommer från Ghana. De återstående 5–10% av världens kakaoskördar är av så kallad Fine flavor kakao med en mer elegant bouquet. Fine flavor kakao är en högkvalitativ kakao med nyanserad, fin arom. Den odlas främst i Latinamerika och Karibien. De kakaobönor som Lindt & Sprüngli använder med extra fin arom (Criollo och Trinitario) kommer från Ecuador, Madagaskar, Dominikanska republiken och Papua Nya Guinea. Vårt eget hållbarhetsprogram, Lindt & Sprüngli Farming Program, finns på plats i alla de länder vi köper kakaobönor från. År 2020 uppnådde vi en 100% spårbarhet och externt verifierad leveranskedja för de kakaobönor vi köper in." Läs mer

Vad gör Lindt & Sprüngli när det gäller hållbart inköp av kakaobönor?

2008 lanserades Lindt & Sprüngli Farming Program i Ghana och under de efterföljande åren även i övriga länder som vi köper kakaobönor från (Ecuador, Dominikanska republiken, Madagaskar och Papua Nya Guinea) för att förbättra försörjningen för våra kakaobönder, deras familjer och samhällen. En av våra högsta prioriteringar är att se till att de kan dra direkt nytta av vårt ekonomiska stöd. Ta reda på mer här.

Vad betyder 70% kakao (eller någon annan procent kakao)?

Procentandelen (%) kvantifierar mängden fast kakao som finns i chokladen. Detta inkluderar kakaomassa, kakaosmör och kakaopulver. Till exempel:

- EXCELLENCE 70% kakaobar innehåller 70% kakao
- EXCELLENCE 85% kakaobar innehåller 85% kakao

Vad är kakaohalten i Lindt choklad?

Vi erbjuder ett brett utbud av olika kakaoprocenthalter. Vår smaksatta choklad har en kakaohalt på runt 50%, detta för att smaken av tillsatsen ska komma igenom. Men vi gör choklad med 70% och ända upp till 99% kakao men även med 100% kakao (100% kakao kallas dock inte för choklad längre - utan kakao). Kakaoprocenten hänvisar till mängden ingredienser som kommer från kakaobönorna som används för att skapa chokladen. Det är en bra guide för att förstå lite mer vad en finsmakare kan förvänta sig av chokladen. Ju högre kakaoprocent desto mer intensiv kakaoupplevelse, dessutom får du även ta del av alla fördelarna med en mindre söt choklad. Lindt använder till stor del Fine flavor bönor - en specifik typ av kakaobönor med intensiv och aromatiska toner. Det är mixen av att blanda de olika ingredienserna i kakaobönorna som skapar en förträfflig smakbouquet som är unik för varje recept och som kommer att väcka dina sinnen. Varje Excellence kaka avslöjar unika smaker, från den balanserade fylligheten av 70% kakao till den ultimata intensiteten av 100% kakao. Minsta kakaohalt regleras av livsmedelslagstiftningen och mörk choklad kräver en minsta kakaohalt på 35% för att kunna klassas som mörk choklad, där mjölk kräver minst 25% och vit choklad 20% kakao. Det finns något för varje chokladälskare i Lindts sortimentet.

HUR FÖRVARAR JAG BÄST LINDT CHOKLAD

Vad kan hända om chokladen inte förvaras på rätt sätt?

Lindt choklad är mycket känslig för stora temperaturändringar, oavsett om det är för varmt eller för kallt. Choklad kan påverkas negativt om de utsätts för ogynnsamma förhållanden efter tillverkningen vilket resulterar i blomning. Bloom (Blomning) är en gråaktig beläggning på chokladytan och är mer synlig på mörk choklad. Det finns två sorters blomningar. Båda typer av blomningar sker under felaktig förvaring av choklad. Fettblomning uppkommer när chokladen förvaras för varmt. Fettet i chokladen migrerar till ytan. Vid sockerblomning är orsaken fukt som löser upp sockret i chokladen. Choklad bör helst förvaras vid cirka 14° till 20°C och den relativa luftfuktigheten bör inte överstiga 65%. Vi är noga med hanteringen av våra produkter inom vårt eget distributionssystem, men när produkten väl lämnar vår vård har vi liten kontroll över sådant som lagringsförhållandena, till exempel i vilken temperatur och luftfuktighet som chokladen förvaras i.

Vilka är de gråa ränderna som kan uppstå på choklad? / Vad är fettblomning? / Vad är värmepåverkad choklad?

Fettblomning känns igen som en gråvit glans på ytan och utlöses huvudsakligen när chokladen exponeras i för hög temperatur under långa perioder. Den optimala temperaturen vid förvaring av choklad är mellan 14-20°C. Kakaosmöret i chokladen är mycket känslig och har låg smältpunkt vilket gör att den smälter och stiger till ytan vid för höga temperaturer för att sedan stelna på ytan där den bildar grå strimmor, som vi kallar fettblomning. Även om det rent visuellt ser tråkigt ut är produkten fortfarande ätbar, dock äventyras både smak och konsistens vid detta fenomen. Det går alldeles utmärkt att använda chokladen till bakning och matlagning. Se "Hur förvarar jag choklad bäst" för att säkerställa att chokladen förblir i bästa skick.

Vad är sockerblomning på choklad?

Sockerblomning liknar fettblomning. Chokladen kan utveckla sockerblomning när den utsätts för luftfuktighet som överstiger 68%. Även om sockerblomning oftast är resultatet av alltför fuktig förvaring, kan det även hända när den har förvarats i en relativt sval temperatur, som till exempel i kylen, och sedan flyttas för snabbt till mycket varmare miljöer, som rumstemperatur. Detta skapar kondens, fukten samlas på chokladens yta och löser upp en del av sockret. Vattenångan avdunstar, sockerkristallerna stannar kvar på ytan, vilket ger premiumchokladen en matt, gråvit färg och en grynig smak. Även om det rent visuellt ser tråkigt ut är produkten fortfarande ätbar. Se "Hur förvarar jag choklad bäst" för att säkerställa att chokladen förblir i bästa skick.

Hur ska jag bäst förvara min choklad?

Förvara din choklad tätt inslagen och borta från starka lukter på en sval, mörk och torr plats vid temperaturer mellan 14° och 20° Celsius och 40 – 65 % RH. Om de förvaras under rätt förhållanden kommer våra produkter att behålla sin fräschhet i många månader.

Kan jag förvara Lindt Choklad i kylen?

"Den optimala temperaturen för choklad att förvaras i är mellan 14-20°C. Kylskåp är miljöer med mycket hög luftfuktighet, vilket inte är lämpligt för choklad på grund av den höga fuktigheten, vilket kan resultera i sockerblomning. Om du trots allt vill förvara din choklad i kylen, lägg chokladen i en lufttät behållare eller linda in den dubbelt i plastfilm och placera den i kylens nedre del. Ta ut chokladen till rumstemperatur långsamt innan den packas upp, flera timmar innan den konsumeras."

Hur lång är hållbarheten för Lindt Chokladprodukter?

Se "Bäst före"-datumet tryckt på förpackningen. "Bäst före"-datumet på våra chokladprodukter är ett kvalitetsverktyg. Det säkerställer att kvaliteten på en produkt som konsumeras vid slutet av hållbarheten fortfarande lever upp till Lindts kvalitetsförväntningar när den förvaras under rätt förhållanden. Bäst före datumet är designad som en konsumentvänlig metod för att hjälpa kunden att förstå varans fräschör. Lindt-produkter har vanligtvis en hållbarhet på 9-12 månader, vissa produkter med hög kakaohalt kan ha en hållbarhet på upp till 15 eller 18 månader, men vi kan inte garantera att alla produkter som vi skickar ut har ett Bäst före datum som överstiger 3 månader från utskicksdatumet.

INFORMATION OCH ANDRA FRÅGOR

Frågor angående smakprover

Tyvärr, på grund av det överväldigande antalet förfrågningar om smakprover, kan Lindt & Sprüngli Nordic inte bistå med gratis sampels. Besök gärna en lokal Lindt Chokladbutik för att prova en LINDOR kula och för information om kampanjer eller specialerbjudanden. Du kan också registrera dig till vårt nyhetsbrev, vänligen besök nyhetsbrevs sektionen längst ner till höger på Lindt Sveriges hemsida

Anställningsmöjligheter

Vi har en mängd olika jobbmöjligheter som ger kreativa personer möjlighet att arbeta i en professionell miljö och förverkliga sin karriärtillväxtpotential. Besök sidan "Arbeta för Lindt" för information om lediga tjänster och för att läsa mer om anställningsprocessen för att börja din karriär på Lindt och Sprüngli. För mer information besök vår företagskarriärsida.

Fabriks rundturer

Tyvärr, på grund av företagets policyer och av hänsyn till produktionen, erbjuder vi inga fabriksrundturer för allmänheten.

Forskningsinformaion vid utbildning

All tillgänglig information relaterad till Lindt & Sprüngli finns under Om Lindt på vår hemsida. Tyvärr, kan vi inte erbjuda varuprover eller reklammaterial.

Våra butiker

För mer information, kontaktuppgifter och butiksöppningstider rörande våra Lindt butiker, vänligen besök sidan "Våra butiker".

Hur skickar jag in ett klagomål?

Vi är ledsna att höra att du är besviken på en av våra produkter. För att vår kundtjänst ska kunna ta hand om dig på bästa sätt ber vi att du kontaktar oss via kontaktformuläret så kommer vi att undersöka ärendet och svara så snabbt som möjligt.