Vår hållbara inköpsmodell gör att vi kan spåra våra kakaobönor ända tillbaka till deras ursprung. På så sätt kan vi stödja odlarna och deras samhällen på plats utifrån deras specifika behov. Efter att ha uppnått vårt mål att anskaffa 100% av våra kakaobönor genom odlingsprogrammet 2020 utökade vi programmet till att omfatta hållbara inköp av kakaosmör 2021 och kakaopulver 2022.
De högkvalitativa kakaobönorna är hjärtat i vår choklad.
Vi på Lindt & Sprüngli övervakar varje steg i chokladtillverkningsprocessen: från urvalet av kakaobönor till tillverkningen av de färdiga chokladprodukterna. Det innebär att vår choklad tillverkas från "bean to bar". Vi förstår att vi bara kan påverka de lokala förhållandena på ett meningsfullt sätt om vi vet var våra kakaobönor kommer ifrån, vem som odlat dem och hur de produceras. Det är därför vi utvecklade vårt eget hållbarhetsprogram för kakao 2008 - Lindt & Sprüngli Farming Program.
Vi är stolta över att använda kakaobönor från vårt odlingsprogram i våra chokladpraliner. Efter att ha uppnått vårt mål att köpa 100% av våra kakaobönor genom odlingsprogrammet 2020, utökade vi odlingsprogrammet till att omfatta kakaosmör 2021. År 2022 kunde vi också köpa en liten mängd kakaopulver genom Faming-programmet för första gången. Detta är viktiga steg mot vårt mål att köpa in alla våra kakaoprodukter (bönor, smör, pulver och chokladmassa) genom hållbarhetsprogram senast 2025.
Vårt engagemang
Sedan 2020 har 100% av våra kakaobönor spårbara inköp som verifierats externt av en oberoende tredje part. Senast 2025 ska alla kakaoprodukter (bönor, smör, pulver och chokladmassa) anskaffas genom hållbarhetsprogram.
Vi når många odlare
Mer än 112 800 kakaoodlare från våra ursprungsländer deltar i vårt odlingsprogram.
Vi är dedikerade
Under 2022 investerade vi totalt 27,5 miljoner CHF i kakaons hållbarhet, varav 26,5 miljoner CHF betalades till kakaoleverantörer för att de drev hållbarhetsprogram för kakao, främst vårt odlingsprogram.
Vårt hållbarhetsprogram i detalj
Lindt & Sprünglis odlingsprogram består av fyra pelare: Pelare 1 - Spåra våra bönor Pelare 2 - Utbildning av bönderna Pelare 3 - Investeringar för bönder och samhällen Pelare 4 - Oberoende verifiering av vårt program
Besök vår Farming Program-webbplats för att lära dig mer om de åtgärder vi vidtar för att stödja kakaoodlare, deras familjer och samhällen.
Sedan 2008 har Lindt & Sprüngli byggt eller renoverat totalt 43 skolor till förmån för cirka 6 700 barn.
Tillgång till rent vatten
Cirka 175 000 samhällsmedlemmar drar nytta av 321 dricksvattensystem och borrhål som byggts och fungerar sedan 2008.
Stöd för odlare och deras familjer
1 017 passionerade fältarbetare arbetar med kakaoodlare i Lindt & Sprüngli Farming Program.
Clean and safe water access
Empowerment through education
Support for farmers and their families
Protecting the planet
Våra åtaganden för en bättre framtid
Hållbara kakao
År 2025 ska 100% av vår kakao (bönor, smör, pulver och chokladmassa) komma från källor som omfattas av hållbarhetsprogram.
Fri från avskogning
Vårt mål är att 100% av den inköpta kakaon ska vara fri från avskogning och omfattas av vår handlingsplan för avskogning och agroforestry senast 2025.
Minskning av chokladsvinn
Vårt mål är att halvera vårt chokladavfall i produktionsprocessen per producerat ton till 2025.
Kvinnor inom ledarskap
Vi strävar efter att ha 40% kvinnor i ledande befattningar senast 2025.
CO2 och klimatet
Vi har åtagit oss att definiera vetenskapligt baserade mål (SBT) som omfattar Scope 1, 2 och 3, med målet att nå nettonollutsläpp på lång sikt, vilket kommer att meddelas under andra halvåret 2023.
Standard för livsmedelssäkerhet
Vi följer kontinuerligt Lindt & Sprünglis standarder för kvalitet och livsmedelssäkerhet.
Transparent och ansvarsfull kommunikation
Våra produkter marknadsförs och annonseras i enlighet med nationell och internationell lagstiftning. Vi undviker att rikta reklam till barn, uppmuntrar till ansvarsfull konsumtion och tillhandahåller tydlig näringsinformation.
Säker arbetsmiljö
Vi strävar efter att kontinuerligt minska våra säkerhetsrisker för att uppnå vår långsiktiga vision och säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö.
Vattenminskning
År 2025 ska vi ha minskat uttaget av kommunalt vatten med 10% per producerat ton i vår produktionsprocess.
Respekt för mänskliga rättigheter
Våra åtgärder för att respektera mänskliga rättigheter och ta itu med våra viktigaste frågor integreras löpande i vår verksamhet.
Hållbart anskaffade hasselnötter
Hela, obearbetade hasselnötter är en viktig ingrediens i vissa av våra chokladprodukter. Lär dig hur vi arbetar för att säkerställa att alla våra hasselnötter är inköpta på ett hållbart vis.
RSPO-certifierad palmolja
Vi förstår påverkan som den okontrollerade odlingen av palmolja kan ha på regnskogar och biologisk mångfald. Det är därför vi ständigt övervakar dess användning i våra produkter och är noggranna med att endast köpa hållbara RSPO-certifierade palmoljor.
Återvinningsbara förpackningar
Vi försöker skapa en balans mellan visuellt tilltalande förpackningar och kvalitetsaspekter förknippade med produktskydd. Vi försöker alltid minska förpackningsstorlekarna och använda återvinningsbara material där det är möjligt.
CO2-minskning
Energi används i de olika produktionsstegen för att ta fram choklad, såsom uppvärmning, kylning och transport. Detta kan leda till utsläpp av växthusgaser. Vi har en ambition att utveckla ett vetenskapligt baserat mål för utsläpp från hela vår värdekedja med ett långsiktigt mål för att bli klimatneutrala.