0

Använd dina fem sinnen

Neutralisera smaken i munnen

Om du provar många olika varianter ska du se till att neutralisera smaken i munnen mellan varje provning. Detta gör du bäst med vitt bröd, svagt nyponte eller mineralvatten. Innan du ger dig hän åt en provsmakning ska du undvika rökning och kryddstark mat.

 

Viktigt! Inled provningen med den choklad som har lägst kakaohalt. Börja med vit choklad, sedan mjölkchoklad och till slut mörk choklad. Jobba dig uppåt genom allt högre kakaohalter. Choklad avsmakas bäst i en lugn miljö som ger dig möjlighet att fokusera med alla dina sinnen. Här nedan förklarar vi huvudprinciperna.

 

Syn

Studera chokladens utseende.

Känsel

Känn på ytans struktur.

Hörsel

Lägg chokladen mot örat och bryta av en bit.

Doft

Näsan är ett utmärkt verktyg när du vill uppleva chokladens många olika dofter.

Smak

Nu har vi kommit fram till den mest intensiva delen av chokladprovningen!

Syn

Det första intrycket är viktigt när det gäller chokladprovning. Därför ska du börja med att studera chokladens utseende, färg, struktur och glans.

Känsel

Känn på ytans struktur (från slät till sträv eller kornig).

 

Hörsel

Börja med att lägga chokladen mot örat och bryta av en bit. Lyssna till ljudet chokladen avger: är det ett distinkt ljud eller gör den inte så mycket väsen av sig? Högkvalitativ choklad utan fyllning bryts av med ett distinkt ljud. Kanten på den avbrutna biten är slät, utan smulor.

 

Doft

Näsan är ett utmärkt verktyg när du vill uppleva chokladens många olika dofter: Antingen kan du inhalera doften genom att hålla en bit direkt under nästan eller så kan du låta chokladen smälta i munnen samtidigt som du andas ut och in.

 

Smak

Nu har vi kommit fram till den mest intensiva delen av chokladprovningen: När du låter en liten bit sakta smälta i munnen. Sprid ut chokladen med tungan och låt den komma i kontakt med dina smaknerver. Vad upplever du?