0
Matildas Veganska banoffee pie
8-10
Lindt Excellence 70%
45-60 minuter
Medium

Vegansk bananpaj från dagsattvakna.for.me Matilda Svensson.

  • knappt 1 paket digestivekex
  • 150 gram smält mjölkfritt smör 

  • 1 dl vispgrädde (mjölkfri) 
  • 1,5 dl sirap
  • drygt 1 dl strösocker 
  • vaniljpulver
  • drygt 50 g mjölkfritt smör 
  • En nypa havssalt 
  • 2-3 bananer
  • 2,5 dl vispgrädde (mjölkfri)
  • En skvätt florsocker att vispa ned i grädden (valfritt men gör grädden lite fastare)
  • Dinkelpuffar eller Karamelliserade nötter (valfria nötter + 1 dl socker/florsocker)
  • Riven, mörk, choklad Lindt 70%

1

Börja göra kolasåsen, du vill att den ska svalna.

1. Koka ihop grädde, sirap, socker och vaniljpulver. Låt det koka på låg värme i ca 15 min. Det ska bli en härlig kolafärg, och tjockna något.

2. Ta sedan bort kolasåsen från plattan och rör ner smör och eventuellt lite havssalt. Låt detta stå i kylen.

3. Smält smör till bottenlagret, smula sedan ner digestivekex. Pressa ner detta i en form.

4. Toppa digestivekexbotten med kolasås.

5. Skiva sedan på bananer, och önskad mängd dinkelpuffar alternativt karamelliserade nötter.

6. Att karamellisera tar ca fem minuter. Lägg nötterna i en stekpanna tillsammans med 1 dl socker och låt sockret smälta. Låt sedan nötterna svalna. 

7. Häll över vispad grädde.

8. Toppa med dinkelpuffar/ Karamelliserade nötter och riven choklad.

Låt pajen stå i kylen ett par timmar, helst över natten, så blir den som godast!

*För glutenfritt alternativ så finns glutenfria digestivekex att köpa i de flesta matbutiker. Byt då även ut dinkelpuffar mot valfritt glutenfritt ”crunch”, välj då nötterna.

Excellence 70% 100g

Excellence 70% 100g

24,90 kr