0
Lindt Choklad Pepparkakshus
4-6 pers.
Lindt DESSERT 70%
30-45 minuter
Svår

En härlig och festlig bordsdekoration som passar vid alla julfiranden.

Glasering (bäst förberedd i förväg)
• 200g florsocker, siktat
• 40g Äggvita
• några få droppar citronsaft
• Diverse Lindt-choklad att dekorera efter tycke och smak.

• 400g Lindt DESSERT 70%, smält och tempererad*

• 100g pepparkakor, finhackade

• 40-50g honungsrostade macadamianötter, finhackade

• 1tsk pepparkakskrydda

• Lite extra choklad att bygga/limma med

1

Tillvägagångssätt

1
Gör glasyren i förväg genom att blanda alla ingredienser i skålen med en elvisp, vispa i full hastighet i 5 minuter tills det är slät och fluffig.
2
Täck ytan med en fuktig trasa och placera i kylskåpet.

2

Chokladen blir härligt glansig, den smälter inte vid beröring och dessutom blir den enklare att arbeta med.

Att temperera choklad kan verka jobbigt och tidskrävande, men i själva verket är det ganska enkelt och slutresultatet av det du bakar blir mycket bättre. Tänk bara på att vara noggrann med temperaturerna och att testa att chokladen har rätt temperatur när du är färdig. Det gör du genom att doppa en palett eller kniv i chokladen, stelnar den inom 2 minuter är chokladen redo att användas.

Mörk choklad

 1. Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över ett vattenbad och låt den bli 48-50 grader.

 2. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 27-28 grader.

 3. Avsluta med att värma upp chokladen till 31-32 grader.

 4. Klar att användas!

 Mjölkchoklad

 1. Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över ett vattenbad och låt den bli 45 grader.

 2. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 25-26 grader.

 3. Avsluta med att värma upp chokladen till 30 grader.

 4. Klar att användas!

 Vit choklad

 1. Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över ett vattenbad och låt den bli 40 grader.

 2. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 26 grader.

 3. Avsluta med att värma upp chokladen till 28-29 grader.

 4. Klar att användas!

3

1. Smält försiktigt chokladen/*temperera chokladen till chokladhuset.

2. Finhacka pepparkakorna och macadamianötterna och lägg i en skål. 

3. Tillsätt kryddorna och rör om så att de fördelas i hela smeten.

4. Blanda ner  den tempererade chokladen, rör tills alla ingredienser är täckta med choklad.

5. Häll smeten på ett stort ark bakplåtspapper och sprid ut det tunt (ca 4 mm) till en storlek på ca 60x30 cm.

6. Låt det stela något men inte för mycket så att chokladen blir för fast.

7. Använd mallarna till huset som du tidigare ritat upp och skär ut delarna. Placera sedan i kylskåpet för att stela helt.

4

1. Fyll en sprits med lite smält choklad som har förtjockats något med några droppar vatten. Det kommer att göra byggandet enklare.

2. Börja med att fästa en fram-/bakpanel till taket, detta gör det enklare senare.

3. Fortsätt med de återstående panelerna och placera på basen.

4. Använda de bitar som blivit över för att skapa en skorsten och ett staket.

5. Häll glasyren i en sprits för att skapa istappar på huset.

Ha en god jul önskar Lindt Choklad.

Lindt Dessert 70% Bakchoklad 180g

Lindt Dessert 70% Bakchoklad 180g

39,90 kr