0
Chokladtiramisù
6
Excellence 70%
30-45 minuter
Medium

Viva Italia! Det här klassiska Tiramisùreceptet innehåller choklad.

65 g LINDT Excellence 70%, hackad
60 g smör, rumstempererat
3 msk florsocker
En nypa salt
3 ägg, separerade
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
Du kollar att kakan är klar genom att sticka in en tandpetare. Om tandpetaren är torr när du drar ut den är kakan klar.

 

 

      1,25 dl starkt kaffe
      2 msk Marsala, Kahlua eller rom

 

 

 

3 ägg, separerade
0,9 dl strösocker
226 g mascarpone
1,25 dl vispgrädde
1 msk Marsala, Kahlua eller rom

1

Chokladkaka

  • Värm ugnen till 180°C
  • Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugn och ställ åt sidan.
  • Blanda smörkräm, florsocker och salt.
  • Tillsätt äggulorna, en i taget, till smörblandningen.
  • Tillsätt den smälta chokladen.
  • Vispa äggvitorna samtidigt som du rör i lite socker i taget. Vispa tills smeten har stelnat.
  • Blanda försiktigt ner en tredjedel av äggvitorna i chokladblandningen.
  • Blanda ner resten av äggvitorna och siktat mjöl.
  • Smörj en kakform med löstagbar kant (23 cm) och grädda i cirka 40 minuter i ugn (180°C).
  • Gräddningstiden blir kortare om du använder två kakformar (20 cm). Kontrollera kakan efter 30 minuter.
  • Du kollar att kakorna är klara genom att sticka in en tandpetare. Om tandpetaren är torr när du drar ut den är kakan klar.

 

 

2

Kräm

  • Vispa äggulor och socker till en fluffig smet.
  • Tillsätt mascarpone och alkohol. Blanda till en slät smet.
  • Vispa grädden och vänd ner i mascarponeblandningen.

 

 

3

Form (23 cm, fyrkantig)

  • Dela kakan på mitten (horisontellt) och blötlägg med hälften av kaffeblandningen
  • Fördela hälften av mascarponeblandningen jämnt över kakan.
  • Upprepa samma sak med den andra kakhalvan och övrig mascarponeblandning.
  • Täck över och låt stå i kylskåp över natten (minst 6 timmar).
4

Räcker till 6 glas

  • Skär kakan i kuber och följ ovanstående metod. Beroende på glasets storlek
    kan du göra tre lager istället för två.
5

Till servering

  • Täck toppen av tiramisùkakan med hackad eller hyvlad mörk choklad.
  • Garnera med chokladpulver.
  • Om du har gjort en stor tiramisù, skär i bitar och lyft upp med en stekspade.

 

 

Excellence 70% 100g

Excellence 70% 100g

Innehåller 70% kakao och har en rik och intensiv karaktär. I början är smaken något bitter med en välbalanserad syra, sedan avrundas den i en blommig ton med inslag av vanilj.