0
Chokladtårta från Zûrich
6-8
LINDT Excellence 70%
30-45 minuter
Medium

En kulinarisk hyllning till Schweiz största stad!

4 dl vetemjöl
9 msk smör
1,6 dl florsocker
1 äggula
1/4 tsk vaniljextrakt
2 msk kakaopulver
1-2 msk kallt vatten eller mjölk

 

3 x 100 g LINDT Excellence 70%, hackad
200 g smör
3 ägg, lätt vispade
4 äggulor
0,6 dl strösocker

 

1
  • Värm ugnen till 180°C.
  • Blanda smör och socker i en mixer eller matberedare.
  • Tillsätt äggula och vaniljextrakt. Blanda mjöl och kakaopulver i
    en separat skål och tillsätt smörblandningen.
  • Tillsätt lite vatten eller mjölk för att binda degen.
  • Låt degen stå i kylskåp i minst en timme.
  • Kavla ut degen (3 mm) och lägg i en smörjd form
    1(halvvägs i en kakform med löstagbar kant) Om du använder en tårtform.
     
    tryck upp degen ända upp till kanten
    och kavla med en brödkavel.
  • Pricka degbotten med en gaffel och baka
    i en form med löstagbar kant (20 cm)
  • Vid förgräddning klär du insidan av degen med bakplåtspapper och
    fyller formen med rått ris eller bönor. Detta gör att sidorna inte
    kollapsar och ger pajen dess form. Det gör också att hela
    degbotten bakas ordentligt.
  • Baka i 10-15 minuter Avlägsna ris/bönor och fortsätt att
    baka i ytterligare 10 minuter. Ta ut ur ugnen, ställ åt sidan
    och påbörja fyllningen.

Riset/bönorna kan återanvändas vid bakning men ej förtäras.

2
  • Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugn och ställ åt sidan.
  • Vispa äggen, äggulorna och sockret till dess dubbla volym.
  • Smält smöret.
  • Tillsätt chokladen till äggblandningen. Vänd ner noga.Tillsätt det smälta smöret gradvis längs sidan av skålen.
  • Häll över fyllningen på den förbakade botten och fördela jämnt över hela ytan med baksidan av en sked.
  • Grädda i ugn på 180°C i 35-40 minuter.
  • Låt tårtan svalna i formen. Serveras bäst vid rumstemperatur.