0
Chokladtårta
8-10
LINDT Excellence 70%
45-60 minuter
Medium

Den perfekta födelsedagstårtan!

130 g LINDT Excellence 70%, hackad
120 g smör, rumstempererat
0,7 dl florsocker
En nypa salt
6 ägg, separerade
1,9 dl strösocker
2,1 dl vetemjöl

 

450 g LINDT Bittersweet Dark Chocolate, hackad
5 msk kakaopulver
6 msk apelsinjuice eller likör (Kahlua, rom, konjak)
50 g florsocker
340 g smör, rumstempererat

 

1

Tårtbotten

  • Värm ugnen till 180°C
  • Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugn
  • Blanda smör, florsocker och salt.
  • Tillsätt äggulorna, en i taget, till smörblandningen.
  • Tillsätt den smälta chokladen.
  • Vispa äggvitorna samtidigt som du rör i lite socker i taget. Vispa tills smeten har stelnat.
  • Blanda försiktigt ner en tredjedel av äggvitorna i chokladblandningen.
  • Blanda ner resten av äggvitorna och mjölet.
  • Smörj en kakform med löstagbar kant (23 cm) och grädda i cirka 40 minuter i ugn (180°C). Gräddningstiden blir kortare om du använder två kakformar (20 cm). Kontrollera kakan efter 30 minuter. Du kollar att kakorna är klara genom att sticka in en tandpetare. Om tandpetaren är torr när du drar ut den är kakan klar.

 

 

2

Chokladkrämsglasyr

  • Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugn Ställ åt sidan och låt svalna i rumstemperatur.
  • Blanda kakaopulver och vätska till en mjuk kräm och ställ åt sidan.
  • Vispa florsocker och smör till en lätt och luftig smet.
  • Tillsätt den smälta chokladen och vispa till en slät smet.
  • Tillsätt kakaoblandningen och vispa till en jämn och slät smet.

 

3

Så här sätter du ihop den

  • Vänd kakbottnen upp och när och se till att du har en flat yta att jobba med (eller skär kakan i två delar). Jämna till botten med en kniv vid behov.
  • Fördela glasyren på nedersta lagret.
  • Lägg på det andra lagret.
  • Fördela glasyren på kakans topp och sidor.