0
Chokladsufflé
LINDT Excellence 70%
30-45 minuter
Svår

En klassisk dessert som är en liten utmaning att lyckas med. Hemligheten bakom en lyckad sufflé är att noggrant följa anvisningarna steg för steg och ALDRIG öppna ugnsluckan medan sufflén gräddas! Servera direkt innan den börjar sjunka ihop.

55 g smör
0,9 dl vetemjöl
1,25 dl mjölk
40 g LINDT
EXCELLENCE 70% Cocoa Dark Chocolate, hackad
1 dl kakaopulver
5 äggvitor
4 äggulor
0,9 dl strösocker

 

Smält smör och socker för att förbereda souffléformarna

1

Värm ugnen

  •  Värm ugnen till 200°C
2

Förbered små formar

  •  Förbered formarna/formen genom att smöra och strö den med socker. Knacka ut överflödigt socker.
3

Knåda smöret

  •  Lägg smör och mjöl i en skål och knåda samman. Forma till en rulle och skär i småbitar.
4

Låt koka

  • Lägg i mjölk, hackad choklad och kakaopulver i en braspanna och låt koka på medelhög värme. Rör oavbrutet.
5

Tillsätt mjölet

  • Tillsätt mjöl/smörbitar och rör till en jämn och tjock smet.
6

Ta bort från värmen

  • Ta bort kastrullen från värmen och rör i en äggvita.
7

Häll över blandningen

  • Häll blandningen i en skål och låt svalna tills den är ljummen.
8

Tillsätt ägget

  • Tillsätt äggulorna, en i taget, rör hela tiden.
9

Vispa

  • Vispa de resterande äggvitorna samtidigt som du tillsätter sockret lite i taget. Skummet ska formas till stela toppar.
10

Vänd ner

  • Vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna i chokladblandningen.
11

Fördela smeten

  • Fördela soufflésmeten i de förberedda formarna.
12

Placera ut formarna

  • Placera ut formarna i en stor långpanna. Fyll långpannan med skållhett
    vatten tills det når mitten av formarna. Placera i den nedre delen av ugnen.
13

Sänk värmen

  • Sänk ugnstemperaturen till 190°C
14

25-30 minuter

  • Grädda i 25-30 minuter i små formar eller i 35-40 minuter i stora formar.
15

Öppna inte ugnsluckan

  • Öppna aldrig ugnsluckan när du gräddar soufflé!
16

Förbered servering

  • Förbered serveringsfaten och florsocker medan soufflén fortfarande är i ugnen.
17

Klar

  • Ta ut soufflén ur ugnen när den är färdig, ställ hela formen på en desserttallrik, garnera med florsocker och servera. En soufflé håller formen i några minuter.