0

Kakao – en smak för gudar ...

Kakao – en smak för gudar...

…. År 1753 gav den svenske naturforskaren Carl von Linné kakaoträdet det latinska namnet Theobroma cacao.

 

Kakaon, som kommer från kakaobönan (kakaoträdets frukt) användes mycket tidigare än så. Centralamerikas första högkultur olmekerna levde för över 3 000 år sedan i dagens Mexiko. Det varma och fuktiga klimatet var perfekt lämpat för odlingen av det känsliga kakaoträdet. Mayafolket, som slog sig ner i regionen några hundra år efter att olmekerna försvunnit, använde kakaobönorna i en besk och kryddstark dryck. Drycken dracks och offrades vid offerceremonier

av präster, kungar och adel.
Även mayafolkets historia fick ett mystiskt slut och ersattes av toltekerna cirka 900 e.Kr. och sedan av aztekerna. De två kulturerna anammade traditionen med den heliga drycken och döpte den till ”xocoatl” (xoco = besk; atl = vatten). Aztekerna ansåg att den bittra och kryddiga drycken var en källa till vishet och energi, ett afrodisiakum och ett lugnande balsam. Kakaobönan användes till och med som valuta och offergåva till gudarna.

Den första europé som kom i kontakt med kakaoträdet var Christopher Columbus. År 1502, under sin fjärde resa till Den nya världen, smakade han på chokladen för första gången men avfärdade den som alldeles för besk och stark. Flera år senare, närmare bestämt 1528, förde den spanske erövraren Hernando Cortés med sig det bruna guldet och receptet på den exotiska drycken till Spanien.

 

Spanjorerna tillsatte socker och andra ingredienser till den unika och energigivande drycken, som de kallade för choklad, och den blev snabbt en delikatess som avnjöts av spanska hovet under nästan ett helt århundrade.
År 1615, när spanska prinsessan Anna gifte sig med Frankrikes kung Louis XIII, hade drycken premiär i Frankrike och därifrån spridde den sig till andra hov och societetsgrupper i Europa. Ända fram till industriella revolutionen var chokladen, fortfarande

i form av en varm dryck, ett privilegium som endast förunnades det övre samhällsskiktet.
Det var nu chokladpionjärernas era tog sin början i Italien, Belgien, Tyskland, Holland, Schweiz och en rad andra länder som förverkligade sina ambitiösa visioner och briljanta idéer. Deras förmåga att komma fram till hur man kunde skapa en fast form av den populära drycken blev så småningom till choklad som alla fick ta del av. 

Chokladens moderna historia har många fantastiska pionjärer att tacka för sina framgångar, men den mest spännande innovationen är förmodligen conchningsprocessen som uppfanns 1879 av den schweiziske chokladtillverkaren Rodolphe Lindt. Tack vare den här proceduren började den tidigare lite beska, spröda och nästan sandiga massan att smälta i munnen på alla chokladälskare över hela världen – äkta sinnlig lyx.