0

Lindt & Sprünglis engagemang för hållbarhet

Kakaoodlare, mjölkbönder, vaniljplockare: Det är bara några av de partners som hjälper chokladmästarna på LINDT att tillverka enastående choklad. Alla som är inblandade i LINDTs framgångar ska behandlas rättvist. Det är därför vi har höga krav på etik och hållbarhet när vi köper in våra råvaror och bearbetar dem till högkvalitativ choklad.

 

Schokolade Bauern beim nachhaltigen Anbau
Verpacken der nachhaltigen Schokolade

Hållbarhet och socialt ansvarstagande är en viktig förutsättning för ett företags långsiktiga framgång. Det är något som vi på Lindt & Sprüngli är övertygade om. Det är också därför vi är fast beslutna att, i alla steg i produktionen av LINDT choklad, säkerställa maximal kvalitet och hållbarhet – från upphandling av de bästa råvarorna till produktion och konsumtion av chokladen som smälter i munnen. Rättvis behandling av alla våra partners är lika viktigt för oss som ett varsamt utnyttjande av miljön och naturresurserna.

Värna om kakaons framtid

Kakao är vår viktigaste ingrediens. Det är en stor utmaning att se till att den också ska vara tillgänglig för oss i framtiden, med den yppersta kvalitet vi kräver och i tillräcklig mängd. En viktig nyckelkomponent är Lindt & Sprüngli Farming Program som syftar till att höja kvaliteten på bönorna och öka avkastningen från odlingarna. För att uppnå detta stöder vi kakaobönderna i deras arbete med exempelvis utbildning och infrastrukturprojekt. Vi bidrar därmed till att förbättra arbets- och levnadsvillkoren för kakaoodlarna och hjälper till att säkerställa att kakaoodlingen förblir attraktiv för bönderna även i framtiden. För att trygga kakaons framtid har Lindt & Sprüngli därför samarbetat med lokala partners i kakaons ursprungsländer under flera år.

 

Ein Bauer bei seinen Kakaobäumen

Tackla utmaningarna med banbrytande projekt

Vi har hittills kunnat nå stora framgångar med våra banbrytande projekt i branschen, i synnerhet i Ghana varifrån vi köper en stor del av våra högkvalitativa kakaobönor. Vi åtar oss att öka kvaliteten samtidigt som vi förbättrar villkoren för bönderna och deras familjer. Grunden till vår framgång är det vi kallar kakaons spårbarhet. Det innebär att vi vet från vilken by varje säck kakao vi köper kommer ifrån. Det är bara om vi vet var bönornas ursprung som vi kan garantera att kakaon uppfyller våra höga kvalitetskrav. Och först då kan vi hjälpa till lokalt för att förbättra odlingsmetoderna och öka avkastningen. Vi kan också hjälpa till att aktivt förbättra de sociala förhållandena i jordbruksdistrikten och arbeta för att undvika barnarbete.

 

Zwei zufriedene Einwohner bei ihrer Trinkwasserquelle

Hållbar upphandling

Förutom kakao, innehåller vår choklad också andra högkvalitativa ingredienser som mjölk, mandel, hasselnötter, vanilj eller socker. Vi säkerställer ansvarsfull upphandling även i valet av dessa råvaror liksom förpackningsmaterialen. Långvariga relationer med exempelvis lokala mjölk- och sockerproducenter gör att vi har utvecklat en förtroendefull relation med våra leverantörer. Om möjligt, gör vi upphandlingen i närheten av våra produktionsanläggningar. På så vis ser vi till att sänka transportkostnaderna och minska utsläppen av de klimatskadliga växthusgaserna. Dessutom blir det till nytta för den lokala ekonomin.

Hållbar chokladproduktion

När de högkvalitativa råvarorna anländer till Lindt & Sprüngli, ser vi till att de bearbetas med den senaste tekniken. För att spara på miljön arbetar vi ständigt med att minska förbrukningen av energi och vatten

i chokladproduktionen i syfte att säkerställa ett allt miljövänligare energiavtryck. För detta ändamål arbetar vi med projekt och ställer även upp för internationella initiativ som ”Carbon Disclosure Project”. Samtidigt vill vi förstås leva upp till konsumenternas höga krav på LINDTs choklad för att de själva ska kunna njuta av den eller ge bort den. Lindt & Sprünglis miljöpolicy, med tydliga mål och regelbundna kontroller, hjälper oss att uppfylla våra egna högt uppsatta riktmärken.

Alla anställda bidrar på ett avgörande sätt till vårt företags framgång. Ta till exempel LINDTs chokladmästare: Deras granskande blick, deras förstklassiga smakkänsla, deras kunskap om alla finesser i kakaobearbetning och chokladtillverkning. Deras passion blir påtaglig i varje bit av LINDTs choklad som lämnar fabriken. Vi erbjuder en attraktiv arbetsmiljö för att säkerställa denna kontinuitet. Vi kan bara uppnå toppresultat när det gäller kvalitet om vi har nöjda medarbetare.

 

Dr Dieter Weisskopf, President and Board member of Lindt & Sprüngli

Säkerställa hållbar kvalitet från början till slut

Vi har ett stort ansvar inte bara gentemot våra leverantörer och anställda, utan även mot våra konsumenter. Som tillverkare av en av världens bästa choklad, kompromissar vi inte om någonting, varken kvalitet eller livsmedelssäkerhet. Ett nätverk av specialister ser till att våra produkter uppfyller de högsta kvalitetskraven – från ingredienser till leverans av färdig choklad från LINDT. Eftersom vi har kontroll över hela produktionsprocessen från början till slut, kan vi garantera maximal kvalitet och ett omfattande engagemang för hållbarhet. Vi är övertygade om att smakrikedom och njutning endast kan utvecklas när enastående kvalitet och ansvarsfull hantering av människor och natur går hand i hand med varandra.