0

Rent dricksvatten i kakaobyarna

I många regioner i Afrika, liksom i Ghana, är rent dricksvatten inte något som man kan ta för givet. För att öka kakaoböndernas livskvalitet, är LINDT aktiv i sitt arbetet för att förbättra tillgången på rent dricksvatten.

Sadia Alimaiu bor i Sefwi Boako, en liten by i västra Ghana. Hon är en av de bönder som levererar de finaste kakaobönor till Lindt & Sprünglis chokladfabrik till produktionen av LINDTs choklad. I tio år har hon brukat sitt eget plantage, som är lika stort som tre fotbollsplaner. Här odlar hon kakao.
Varje dag sköter hon om sina träd tills kakaofrukterna slutligen kan plockas under skördeperioden från oktober till april. Hon öppnar sedan frukterna, jäser fruktköttet med kakaobönorna och låter därefter bönorna torka så att de kan utveckla sin unika smak.

Sadia Alimaiu vet alltför väl hur viktigt rent dricksvatten är för en kakaoodlare. ”Förr i tiden”, säger hon, ”Var jag ofta sjuk och kunde därför inte arbeta. Det var dåligt för då kunde jag ju inte heller tjäna några pengar.” Om bönderna och deras anställda förlorar sin inkomst så drabbar det dem mycket hårt, eftersom de flesta inte har några försäkringar eller besparingar. Kostnader för sjukhusvård eller läkarbesök blir en ytterligare belastning

Zwei glückliche Einwohner

"Nuförtiden är jag inte sjuk så ofta eftersom vattnet är mycket renare."

Efter att man, med stöd från Lindt & Sprüngli, borrat en brunn i byn har kvaliteten och tillgängligheten på dricksvatten förbättrats, vilket gett innevånarna en förbättrad hälsa.

Cocoa Farming Logo

Detta är något som även Sadia Alimaiu upplevt: ”Nuförtiden är jag inte sjuk så ofta eftersom vattnet är mycket renare. Jag har mer energi och också mer tid att arbeta på min odling än tidigare, och jag känner mig starkare och

friskare än tidigare. Brunnsborrningen har avsevärt förbättrat livskvaliteten för mig och min familj.”
När Sadia idag behöver dricksvatten går hon till brunnen som borrades med stöd av Lindt & Sprünglis Farming Program.

Detta besparar henne och de andra byinvånarna de långa turerna till fots, de tidigare fick ta, för att hämta vatten från floder och dammar. Dessutom var vattnet ofta svårt förorenat.

Tillsammans med vår lokala partner Source Trust har mer än 100 borrade och handgrävda brunnar iordningställts, något som säkerställer tillgången till rent dricksvatten. Eftersom Lindt & Sprüngli vet hur viktigt vattnet är för kakaobönderna, kommer LINDT choklad även fortsättningsvis aktivt verka för att säkerställa en förbättrad vattenförsörjning för bönderna i Ghana.