0

Choklad & Vin

Steg-för-steg-guide till vin- och chokladprovning

För att kunna njuta fullt ut av din vin- och chokladprovning ska du använda alla dina fem sinnen. Börja med att öppna vinet, sen chokladen. Bara detta är en sinnlig njutning; lyssna noga till omslagspapperets frasande och dra sakta av det från chokladen så att doften frigörs. Dofta lite på chokladen och insup aromen innan du lyssnar till ljudet av choklad som bryts.  Ta en liten tugga och låt chokladen sakta smälta i munnen. För att kunna ta till dig samtliga smaker och aromer ska du andas in genom munnen och ut genom näsan.  Utforska doft, smak, konsistens och hur länge chokladen stannar kvar i munnen. Vad påminner den om?

Gör nu samma sak med vinet. Häll upp vin i ditt glas. Titta på färgen, dofta på det, utforska aromen. Ta en klunk och utforska smakerna innan du sväljer. Är vinet torrt eller sött? Hur friskt och fruktigt är det? Känns det lätt i munnen eller tungt och visköst? Nu är det dags att smaka på kombinationerna tillsammans. Ta en liten tugga till av chokladen och låt den sakta smälta i munnen. Ta sedan en klunk vin. Känn efter och undersök hur smakerna fungerar tillsammans när du kombinerar vin och choklad. Är båda lika söta? Förenas smakerna från vinet och chokladen eller är de lätta att särskilja? Är kombinationen bättre än när smakerna upplevs var för sig? Upprepa proceduren med olika kombinationer för att uppleva de förföriska smaker som varje kombination frigör.