0

Uppfinnandet av Lindts choklad

Rodolphe Lindt

Choklad? Smälter i munnen?

Året var 1879. Rodolphe Lindt, son till en apotekare från Bern, ville tillverka choklad. Vet du hur chokladen var på den tiden? Den var hård: hård att hantera och hård att äta. Man var bokstavligt talat tvungen att tugga den. Mjuk? Njutningsfull? En sinnlig glädje? En önskedröm. Fram till den där magiska kvällen...
Men vänta! Så fort gick det väl ändå inte? Rodolphe Lindt var godisförsäljare och livsnjutare som ville ta fram en choklad som inte var så hård och var snällare mot munnen. Han köpte en gammal fabrikshall med gamla maskiner. Berns societet var överraskad men Rodolphe lät sig inte nedslås. Han utförde många experiment, men inget fungerade. Tvärtom: En vit hinna lade sig ovanpå chokladmassan. Berns societet hånskrattade åt honom.

Hans bror Auguste, apotekare precis som pappan, analyserade den vita hinnan och upptäckte att den var helt ofarlig: Det var kristalliserat fett. Testet fortsatte långt in på kvällen. Fler kakaobönor? Koka kakaosmöret? Ingen hade gjort det förr! Han bearbetade receptet, vände och vred på det och experimenterade. Men hur han än fixade och donade kom han inte ett dugg närmare sitt mål. Så kom den där fredagskvällen som skulle förändra allt! Rodolphe Lindt tyckte om att leva ett jetsetliv och lämnade fabriken utan att ha avslutat sitt arbete. Ännu viktigare - utan att stänga av maskinerna. Glömde han att göra det eftersom han hade så bråttom? Eller var det medvetet? Hade han fått en plötslig ingivelse eller var det en trotsig handling? Vi vet inte. Men maskinen fortsatte att arbeta: Hela helgen.

När Rodolphe Lindt kom in i fabrikshallen på måndagsmorgonen blev han först chockad. Men det han hittade i blandaren var allt annat än en hård och bränd chokladmassa. Den glänste, och den doftade underbart. Och när han smakade på den var han den första personen någonsin som fick uppleva hur det känns när choklad smälter i munnen. Han var i sjunde himlen.

 

Hemligheten bakom "chocolat surfin"

Ingen har känt till den fram till idag, i alla fall nästan ingen. En sak är säker: De timmar långa, ibland dagslånga, rörandet är en del av hemligheten. Conchningsprocessen. Kakaosmör? Definitivt Men hur mycket? Hmmm. Och vad mer?

Litet land, stor tradition.

I nästan 150 år har chokladtillverkare både i Schweiz och resten av världen försökt att upptäcka hemligheten bakom familjereceptet.  Ingen har hitintills lyckats med det.  Den smältande-i-munnen chokladen från Rodolphe Lindt förblir en symbol för den världsberömda Schweiziska chokladen, men även för den innovativa och uppfinningsrika andan av framgångsrika entreprenörer från detta lilla land i Europas hjärta: Lindt-chokladens hemland.

 

 

 

Se hur LINDTchokladen uppfanns

Recept