0

1800-talets schweiziska chokladpionjärer

Föga överraskande har choklad frestat schweizarna med sin utsökta smak och doft i över 200 år. Den schweiziska chokladen är en blandning av noga utvalda ingredienser. De bakomliggande faktorerna till Schweiz framgångssaga ligger i uppfinningsrikedom, kvalitetsmedvetenhet, hårt arbete och en obestridlig känsla för smak och njutning.
Hursomhelst har chokladen inte sitt hjärta i Europa, och kakaobönan ännu mindre. Det var aztekerna: De drack varm choklad redan på 1300-talet. Det sägs att drycken var besk och till och med kryddstark. Oavsett vilket var det vad Hernán Cortés tyckte. Trots detta tog han med sig kakaon över Atlanten runt år 1520.
Kort därefter infördes kakaodrycken vid spanska hovet. 
Honung, socker, vanilj och kanel gjorde drycken sötare och mildare. Vanligt folk hade däremot aldrig ens hört talas om den.

 

Chokladen fortsatte sin resa till ännu ett europeiskt hov. Tack vare kärleken! När Anna, prinsessa av Spanien, gifte sig med den franske kungen XIII fick chokladen följa med till Frankrike. Till Versailles stora lycka! Efter det nådde den heta drycken samtliga hov i Europa, och varje person med självaktning drack den. I chokladens kölvatten följde pionjärerna. De ansåg att chokladen borde kunna nyttjas till mycket mer än en dryck för de välbeställda. Kanske i en dessert? Chokladen fanns fortfarande inte i fast form, men smakpionjärer i Italien, Belgien, Tyskland, Holland - och framför allt Schweiz satte igång att experimentera, rosta, mala och mixa.

 

Pionjärernas tid

1800-talet: Pionjärernas tid. Fabriker byggdes, ångmaskinen uppfanns, järnvägen, telefonen och chokladen - mjuk och smälter-i-munnen som vi känner och älskar den idag. Dess uppfinnare: Rodolphe Lindt.

Schweiz - chokladens land? Faktum är att schweizarna tillverkar choklad för hela världen och till sig själva. Schweizarna äter faktiskt mer choklad än någon annan befolkning i världen.

 

Litet, oframkomligt, fattigt: Detta var Schweiz i början av 1800-talet. Alltså inte en speciellt lovande grogrund för chokladtillverkarna. För uppgiften krävdes därför ännu mer entusiasm, uppfinningsrikedom och entreprenörskap. Som tur var hade Schweiz mycket av den varan och framgångshistorien kunde ta sin början.

 

Från 1819 och framåt började de namn som fortfarande står för Swiss Quality att träda fram på chokladtillverkningsscenen: François-Louis Cailler, grundare av den första mekaniserade chokladtillverknings-enheten; det var här mjölkchokladen uppfanns; Philippe Suchard, godisförsäljare som från 1826 och framåt blev chokladtillverkare; Rudolf Sprüngli-Ammann, grundare till den första chokladtillverkningsfabriken i den tysktalande delen av Schweiz 1845; Aquilino Maestrani, chokladtillverkare från Ticino som öppnade en produktionsenhet i Lucerne 1852 och, givetvis – Rodolphe Lindt.

Med hjälp av sin chokladmassa lade Rodolphe Lindt 1879 grunden till framgångsrika Lindt & Sprüngli AG, som grundades 20 år senare tillsammans med Rudolf Sprüngli. Idag är den schweiziska chokladen världsberömd – tack vare sin överlägsna kvalitet och det ökade intresset för att resa. Både engelsmän, tyskar, ryssar och amerikaner kom resande i stora skaror till Schweiz. Helt plötsligt var berg och sjöar "très chic", för att inte nämna landets gästfrihet. Vad tog dem med sig tillbaka? Chokladmassa så klart! Choklad från Schweiz stod helt plötsligt för kvalitet. Och gör det fortfarande idag, speciellt när det gäller LINDT. 

Mycket har hänt sedan dess. Och ändå: Rodolphe Lindts choklad Surfin tillverkas fortfarande efter receptet från 1879 och har kvar sin originalförpackning. Trots att vi fortsätter att låta oss inspireras av pionjärernas uppfinningsrikedom vet vi att chokladkännare över hela världen vet att uppskatta äkta, klassisk kvalitet.

Recept