0

En perfekt kombination: Grundandet av Lindt & Sprüngli

Rodolphe Lindt rönte stora framgångar med sin chokladmassa, och fick ett stort erkännande från Berns societet. Alla beställde hans chokladmassa. Och sedan beställde de ännu mer. Men de fick vänta. Först tålmodigt. Sedan med viss irritation. Slutligen med stor ilska. Hans gamla fabrik vid Aare var alldeles för liten och knakade i fogarna.

 

Vad gjorde Rodolphe Lindt då?

Faktiskt ingenting. Han brydde sig inte nämnvärt. Han njöt av livet, jagade, gick på vernissage och rörde sig i sällskapssalongerna. Han sålde sin chokladmassa till adliga döttrar vid internatskolor i Neuenburg och Bern, och besökte bara fabriken när han kände för det. Och han accepterade erbjudandet från godisförsäljaren Jean Tobler om att bli kringresande handelsman. Något som lade ännu fler chokladbeställningar till högen.

 

Tack men nej tack

Samtidigt försökte alla avslöja Lindts hemliga recept, utan någon som helst framgång. Och erbjudandena trillade in. Det hemliga receptet var värt hela tre miljoner tyska mark för ett utländskt företag. Skulle han avslöja sitt hemliga recept? Rodolphe Lindt avböjde erbjudandet.

Det är lätt att vara efterklok

I mitten av 1890-talet var fabriken helt fallfärdig och moderniseringsbehovet akut. Och chokladbeställningarna väntade. I Rodolphe Lindts panna började de första orosrynkorna att visa sig. Men så träffade han en man som reste ända från Zürich för att träffa honom.

 

Människokännedom

Det var våren 1898. Nästan 20 år efter att chokladmassan uppfunnits. I Oiten, halvvägs till Zürich: Det var här Rodolphe Lindt mötte mannen som var berömd för sin egen choklad förvisso, men ännu mer för sitt entreprenörskap. Den här mannen visste en sak: Rodolphe Lindt var bara tvungen att fortsätta att experimentera med sin choklad och ha ett ord med i laget.

 

Ett erbjudande

Därför erbjöd han Lindt att köpa hans varumärke och med detta hans geniala conchningsprocess. Till ett bra pris givetvis, och givetvis under förutsättningen att Lindt fick vara med och bestämma. Dessutom tog man över samtliga arbetare vid Lindtsche Berner Fabrik.

 

Ja tack

Resten är historia. Idag skulle vi kalla det för en klassisk win-win-situation. De båda herrarna gick ut ur förhandlingarna som vinnare: å ena sidan den rika chokladtillverkaren och affärsmannen från Zürich: å andra sidan skaparen av chokladmassan och ägaren till det hemliga receptet från Bern. De hade en föraning men var fortfarande inte helt säkra: Företaget var på väg att skapa en överlägsen framgångssaga.

 

En ny era

När Rodolphe Lindt avslöjade sitt hemliga recept för Sprüngli den äldre och den yngre var båda lika överraskade. Och fick svära på att aldrig avslöja receptet för någon. Receptet lades i ett kassaskåp och ligger där än idag. Det dröjde inte länge förrän chokladmassan tillverkades i en modern fabrik i Kilchberg nära Zürich. ”Tillträde förbjudet” för obehöriga.